Zgradu Skupštine Grada Novog Sada projektovali su arhitekte Sibin Đorđević (nosilac nagrade „Đorđa Tabakovića“) i njegova supruga Milena.

Građena je od 1958. do 1960. godine kada je i useljena. Ima 5.334 kvadratnih metara korisne površine na četiri sprata, s tim što jedan deo ima sprat manje. Ovaj objekat je oduvek sedište gradskog parlamenta i figurira kao jedna od dve glavne zgrade gradske vlasti, ali je u prvo vreme bio centar sreza, pa tek naknadno nosi naziv skupština. Predsednik gradskog parlamenta uvek je sedeo u ovoj zgradi, što je i danas slučaj. Za vreme funkcionisanja sreza, na četvrtom spratu je bio vojni odsek. Zgrada ima tri ulaza,više od stotinu kancelarija, pet sala za sastanke, biblioteku, štampariju i restoran. Štamparija je za potrebe Skupštine napravljena naknadno, kada je zgrada priključena na centralno grejanje. Do tada je u tom prostoru bila garaža za radnike gradske uprave i lokalne funkcionere.

Na prvom spratu su kabineti predsednika Skupštine, njegovog zamenika, sekretara i njegovog zamenika, a tu su i tri sale za sastanke. Gradske uprave za saobraćaj, sport, zdravstvo i socijalnu zaštitu, Skupštinska služba, Sektor za informisanje i Protokol, kao i Mala sala i daktilobiro nalaze se na drugom spratu. Na trećem spratu nalaze se gradske uprave za opštu upravu, finansije, propise i obrazovanje. Na četvrtom spratu je Zajednička služba, Gradska uprava za komunalne poslove i restoran.

Pre desetak godina utvrđeno je da se sleže pod u prizemlju kod drugog i trećeg ulaza, pa je urađena kompletna sanacija armiranjem betonske ploče i zamenom dotrajalih i istrošenih mermernih ploča. Tada je počelo i renoviranje cele zgrade. Tom prilikom zamenjeno je preko 400 drvenih prozorskih okvira, okrečena je cela zgrada, renovirani je svih 19 mokrih čvorova, napravljena je nova podstanica za centralno grejanje, obnovljena hidroizolacija krova i zamenjena gromobranska instalacija. Zamenjene su dotrajale kanalizacione i vodovodne instalacije, obnovljen glavni napojni vod elektro napajanja objekta, zamenjena je kompletna stolarija i bravarija, renovirana skupštinska sala, uveden je novi razglas u Velikoj, Plavoj i Sali 18, postavljena su pokretna ulazna vrata, napravljena je pristupna rampa zgradi za hendikepirane osobe i zastakljen je prostor na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Ulice Žarka Zrenjanina. Zamenjeni su i dotrajali liftovi stari 45 godina koji su išli samo do trećeg sprata. U zgradu ulazi dnevno oko hiljadu ljudi.

Pre nekoliko godina uvedeno je elektronsko glasanje u skupštinsku salu, u kojoj sedi 78 odbornika i odbornica.

Većina kancelarija ima ugrađene klima uređaje. Cela zgrada pokrivena je mikro kamerama, tako da čuvari na ulazu u Skupštinu imaju celokupan pregled. Parking iza zgrade Skupštine je javan.

Gradska uprava ima 67 objekata, od čega su 47 mesne zajednice, a pored Gradske kuće i Skupštine Grada, postoje i objekti gradske uprave u Radničkoj, Rumenačkoj, Ulici Narodnog fronta i Ulici Stevana Branovačkog, a pod njenom ingerencijom su i Matično zdanje, arhiva, klub odbornika, Sinagoga, garaža na SPENS-u i “Češki magacin”.

Skupštinska biblioteka otvorena je za sve građane. Pored 1500 stručnih izdanja, vezanih za propise i zakone, tu se nalaze i službeni listovi SFRJ, Srbije, Vojvodine i Novog Sada. Svakodnevno se pravi pregled štampe, pa je tu i dokumentacija svih dnevnih novina. U biblioteci se čuvaju i generalni urbanistički planovi za ceo grad, a arhivirani su i zapisnici sednica gradskog parlamenta od 1968. godine.