Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika, na svečanosti povodom obeležavanja Vidovdana, uručila je danas u Svečanoj sali Gradske kuće prestižna priznanja pojedincima i kolektivima, a domaćini današnjoj svečanosti bili su predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović.

Obraćajući se laureatima, kao i organizatorima manifestacije, predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić zahvalio se, u ime gradonačelnika i svoje lično ime, Srpskoj kraljevskoj akademiji naučnika i umetnika što je baš Novi Sad izabaran za današnju svečanost.

– Narod koji ne uvažava svoje naučnike i umetnike, bez obzira gde se nalazili, neće imati trag u istoriji, a istorija je uvek temelj mladim naraštajima, temelj na kome mogu zidati svoje uspehe pojedinačno kao doprinos uzdizanju sopstvenog naroda i civilizacije uopšte. Verujem da je to bio jedan od ključnih razloga kada ste odučili da formirate ovu instituciju – kazao je predsednik gradskog parlamenta.

28-06-16

On je istakao da ne smemo “dozvoliti da prosečnost bude imperativ i zvezda vodilja, na način kako to danas, savremene tehnologije trasiraju”.

– Verujem i nadam se da ćete u tome uspeti – poručio je Jelušić, čestitajući dobitnicma na prestižnim priznanjima.

Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika tradicionalno obeležava Vidovdan prigodnim kulturnim i drugim manifestacijama u najznamenitijim mestima za srpsku istoriju. Tokom obeležavanja Vidovdana, Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika uručuje godišnja priznanja najzaslužnijim pojedincima i kolektivima, a među nagradama su Vidovdanski obelisk, Vidovdanska povelja, Orden Svetog Kneza, Kondir majke Jugovića, Orden “Danilo Lazović” i druge nagrade.