Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić prisustvovao je večeras muzičko-scenskom programu u okviru Dana bunjevačke kulture, koji se od 22. do 25. avgusta održavaju u Kulturnom centru Novog Sada. Obraćajući se prisutnima, predsednik novosadskog parlamenta istakao je da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo što prisutne pozdravlja u ime gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, kao i u ime svih Novosađana i svoje lično ime.

24-08-16-1

– Svi mi Novosađani imamo jednu obavezu, a to je da čuvamo riznicu raznolikosti, koja karakteriše ovaj grad. Dužijanca, kao žetvena svečanost Bunjevaca, jeste manifestacija koja je uistinu nastala iz onog što je narod činio i kao takva se održala sto godina. Naglašavam to jer se takvi običaji moraju čuvati, takvi običaji moraju da karakterišu određene prostore, određene narode i određene etničke grupe – poručio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada.

On je istakao da će Novi Sad uvek kada mu se pruži prilika, negovati ovake događaje.

– Zbog toga da bi suživot na ovim prostorima bio ono što je uistinu svugde u svetu, a to je istinsko bogatsvo. A kako prepoznati suživot, nego preko običaja raznih naroda i etničkih grupa – zaključio je predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić.

24-08-16-2

Tokom večerašnjeg programa nastupile su pevačka grupa KUD-a “Bunjevka”, kao i njihova dramska sekcija, a predsedniku Skupštine grada je, u ime zahvalnosti gradonačelniku i Gradu Novom Sadu, uručena slika u tehnici slame, koju mu je uručila predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine dr Suzana Kujundžić Ostojić.

Pored predsednika Skupštine, prisutnima su se obratili zamenik pokrajinskog sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović, predsednica “Bunjevačkog kulturnog centra – Novi Sad” Svetlana Babić, kao i dr Suzana Kujundžić Ostojić. Večerašnjem programu prisustvovali su još i pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović, kao i član Gradskog veća za obrazovanje mr Vladimir Jelić.

24-08-16-3

U okviru Dana bunjevačke kulture u Novom Sada u Kulturnom centru otvorene su i izložbe “Kruna od slame kao simbol Dužijance” i “Vridne ruke – od žita do kruva”.