Prestižne nagrade “Public Diplomacy Award” ambasade SAD u Srbiji, uručene su sinoć zaposlenima u Kulturnom centru Novog Sada i koordinatorima Američkog kutka u Novom Sadu Milici Rašković i Marku Bumbić. Priznanja je dobitnicima uručio ambasador SAD u Srbiji NJ. E. Kajl Rendolf Skat, a čestitke su uputili i predsednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušić, član Gradskog veća zadužen za kulturu Dalibor Rožić i direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović.

13-09-16-1

– Nagrade su uvek podsticaj i priznanje onima koji ih dobijaju, ali verujemo da se naši sugrađani Milica Rašković i Marko Bumbić neće ljutiti ako njihove nagrade bar delimično prisvojimo kao Novosađani, takođe, budemo ponosni na njih – istakao je predsednik Skupštine grada.

On je dodao da reč kutak u srpskom jeziku označava mali prostor, ali da “verujemo da je doprinos ovog kutka, razvoju javne diplomatije i američke kulture u Srbiji više nego veliki”.

– Zato se nadamo da će aktivnosti kutka da obuhvate i druge oblasti koje mogu biti od značaja za razvoj našeg društva u celini – poručio je predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić.

Američki kutak u Novom Sadu istakao se po programima koji su omogućili da građani Novog Sada svih uzrasta dobiju pravovremene informacije o studijama u Americi, pohađaju besplatne kurseve engleskog jezika, upoznaju se sa američkim i drugim stručnjacima i od nedavno polažu TOEFL test. Nagrada za dostugnuće u javnoj diplomatiji ove godine Američka ambasada dodelila je ukupno pet, među kojima je i novosadski Američki kutak.

– Ovo priznanje ne dobija svako, takođe, ovo nije priznanje da ste najbolji u Srbiji. Ono znači da je Američki kutak među najboljima u svetu. Čestitam Milici Rašković i Marku Bumbiću, na nagradi koju su zaslužili svojim radom, inovativnošću i trudom – rekao je ambasador SAD u Srbiji NJ. E. Kajl Rendolf Skat.13-09-16-2

Direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović, istakao je da se svaki trud isplati i da su nagrade dokaz za to

– Velika je čast i zadovoljstvo da zaposleni u Kulturnom centru grada dobiju ovako veliku nagradu, koja nije slučajna, već je plod velikog rada. Izuzetno smo ponosni i ovaj dan ćemo dugo pamtiti. Ambasador Skat veliki je prijatelj novosadskog Kulturnog centra, što dokazuje i njegov dolazak, ali i svi oni programi koje zajednički sprovodimo – rekao je Panaotović.

Američki kutak je koncept malog kulturno edukativnog centra koji je razvijen kao oblik saradnje Američke ambasade i lokalnih institucija širom sveta. U Srbiji trenutno funcioniše osam američkih kutaka, a novosadski se svojom kreativnošću i komunikacijom sa lokalnim stanovništvom istakao i poslužio kao primer širom regiona.