Svetski kongres za upravljanje čvrstim otpadom “ISWA Kongres 2016” otvoren je večeras svečanom ceremonijom u Srpskom narodnom pozorištu. Kongres okuplja stručnjake iz oblasti zaštite životne sredine, a ovo je prvi put da se kongres, u organizaciji Međunarodne asocijacije za upravljanjem čvrstim otpadom i Asocijacije za upravljanje čvrstim otpadom Srbije, održava u jednom gradu jugoistočne Evrope.

19-09-16-1

Kongres je otvorio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, pozdravljajući prisutne u ime gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, građana Novog Sada i svoje lično ime.

– Pre svega želim da skrenem pažnju na ono što jeste Novi Sad. To je grad u kojem je u upotrebi šest jezika, u kojem živi 20 zajednica i to u harmoničnoj i zdravoj sredini, a 11 gradova sa svih kontinenata su pobratimi Gradu Novom Sadu – kazao je predsednik gradskog parlamenta Zdravko Jelušić.

Osvrnuvši se na teme zaštite životne sredine, predsednik Skupštine istakao je da mu je veoma jasno kolika je potreba za dizanjem stepena kulture življenja.

– Siguran sam da naučnici nesebično svoja saznanja prenose na druge. Siguran sam da će određeni zaključci s ovog kongresa moći da se primene u našoj lokalnoj samoupravi. U tom slučaju, obećavam vam da će Novi Sad vrlo rado prenositi pozitivna iskustva na druge lokalne samouprave, koje takva iskustva budu želele da primene – poručio je Jelušić.

19-09-16-2

On je upoznao prisutne goste sa podatkom da je Novi Sad aplicirao za kulturnu prestonicu Evrope 2021. godine, te ih zamolio da “budete ambasadori dobre volje u širenju tog projekta, kako bi poneli laskavu titulu 2021. godine”.

Na “ISWA kongresu 2016”, čiju je organizaciju Novi Sad dobio još pre nekoliko godina, učestvuje 1302 učesnika iz čak 72 zemlje, a stručnjaci dolaze iz institucija javnog i privatnog sektora. Kongres traje tri dana, od 19. do 21. septembra.