Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić nedavno je posetio Gomelj, grad pobratim Novog Sada, i sa predstavnicima beloruskog grada razgovarao o budućim vidovima saradnje. Poseta je organizovana povodom obeležavanja Dana Grada Gomelja, a na poziv predsednika Izvršnog komiteta Grada Petra Kiričenka. Pored predsednika Skupštine, u delegaciji Grada Novog Sada bio je i sekretar Skupštine Marko Radin.

U okviru dvodnevne posete beloruskom gradu, od 16. do 18. septembra, predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić sastao se sa predsednikom Izvršnog komiteta Gomelja Petrom Kiričenkom, načelnikom Novobelicke oblasti Grada Gomelja Aleksejem Neverovim, kao i sa načelnicima gradskih resora, rukovodiocima gradskih preduzeća i fabrika. Tokom razgovora sa visokim zvaničnicima Gomelja podvučena je spremnost za proširivanje i produbljivanje saradnje između dva grada u oblastima obrazovanja, kulture i privrede. Tom prilikom kao jedan od konkretnih vidova saradnje u narednom periodu istaknuta je, na osnovu obostrano iskazane zainteresovanosti, mogućnost organizovanja razmene učenika i učenica novosadskih gimnazija i srednjoškolskog centra Gomelja, posebno za one novosadske đake koji uče ruski jezik, službeni jezik Belorusije. Ova razmena omogućila bi mladima iz oba grada da se međusobno bolje upoznaju i kroz zajedničke aktivnosti učrvste i razviju saradnju i u drugim oblastima.

20-09-16

Predsednik novosadskog parlamenta, tokom pozdravnog govora u okviru svečanosti obeležavanja Dana Grada Gomelja, istakao je da duboko veruje u mogućnost produbljivanja dobrih odnosa bratskih gradova i izrazio spremnost da zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem nastavi sa radom na proširivanju polja saradnje i razmeni iskustava. Čestitajući praznik, Jelušić je preneo domaćinima iskrene čestitke gradonačelnika Miloša Vučevića i predstavnicima Gomelja uručio poklon u ime Grada Novog Sada.

Delegacija Grada Novog Sada prisustvovala je i otvaranju tradicionalnog osmog međunarodnog festivala koreografije “Sožski karagod”, centralnog kulturnog događaja, koji se organizuje u sklopu svečanosti povodom obeležavanja Dana Gomelja, kao i međunarodnog turnira balskih plesova, Kupa Grada Gomelja “Zlatni ris”, na kome su učestvovali predstavnici više od 20 zemalja.