Gradska biblioteka u Novom Sadu danas je obeležila 171 godinu postojanja i rada, a svečani program povodom obeležavanja značajnog jubileja upriličen je u Čitaonici novosadske ustanove kulture.

Gradska biblioteka u Novom Sadu radi na tradiciji Srpske čitaonice novosadske, koja je osnovana 23. septembra 1845. godine, a predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, obraćajući se prisutnima na svečanosti, poručio je da Gradska biblioteka predstavlja “novosadski hram knjige.”

– Sama činjenica da je Gradska biblioteka još bliža proslavi dva veka postojanja, kao i činjenica da je u ovoj zgradi pohranjeno oko 480 hiljada naslova, budi strahopoštovanje – kazao je predsednik gradske Skupštine.

On je dodao da su vrata ove institucije bila otvorena za sve ljude, te podvukao da se moraju otvoriti i “prozori”, odnosno da se moraju digitalizovati sadržaji.

– Moramo omogućiti pristup na najsavremenije načine i verujem da će na nekom od narednih rođendana biti konstatovano da smo to i učinili – istakao je Jelušić.

23-09-16

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić preneo je okupljenima pozdrave i čestitke gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, uz poruku da je “Gradska biblioteka jedna od najvećih matičnih biblioteka u našoj zemlji, koja pedantno, iz godinu u godinu, radi na poboljšanju svoje delatnosti.”

– Gradska biblioteka je jedna od najznačajnijih i najbitnijih ustanova kulture, kojoj je osnivač Grad Novi Sad i s istorijom na koju svi možemo da budemo ponosni. Danas je to moderna institucija ustanova kulture, koja promoviše knjigu i čitanje – rekao je Rožić.

Govoreći o planovima Gradske biblioteke, direktor ove ustanove Dragan Kojić kazao je da su među njima proširenje prostora Gradske biblioteke, kao i digitalizacija sadržaja.

– Pokušaćemo da budemo što bolji partner u podizanju kulturnih kapaciteta grada i našem osnivaču damo svoj doprinos osvajanju prestižne titule prestonice kulture – poručio je Kojić.

Ovogodišnji program svečanosti u znaku je jubileja Volfganga Amadeusa Mocarta, Sergeja Prokofjeva, Lazara Kostića, Miroslava Mike Antiće i Florike Štefan.

Gradska biblioteka raspolaže sa oko 500.000 knjiga i časopisa na srpskom, mađarskom, slovačkom, rumunskom i rusinskom jeziku, kao i knjiga na engleskom, francuskom, ruskom i nemačkom jeziku. Godišnje se u biblioteku upiše više od 20.000 članova.