Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će zvaničan Predlog novog Poslovnika Skupštine Grada Novog Sada uskoro ući u skupštinsku proceduru, te da će nakon toga biti upućen i Skupštini grada na razmatranje. Predsednik novosadskog parlamenta je, govoreći o Poslovniku kao centralnom dokumentu za rad Skupštine, objasnio da je za sada nacrt Poslovnika, koji predstavlja nezvaničan dokument, podeljen svim odborničkim grupama, da su se pojedine odborničke grupe odazvale pozivu i uputile sugestije na nacrt, a da su pojedini unapred odbili bilo kakav rad na dokumentu iz kojeg bi trebalo da proistekne zvaničan skupštinski akt.

– Cilj nacrta je bio da što više odborničkih grupa učestvuje u dogovorima, kako bi što više odborničkih grupa stalo iza zvaničnog predloga Poslovnika, pre ulaska u skupštinsku proceduru – precizirao je Jelušić, navodeći da je tražio od skupštinske službe da napravi nacrt Poslovnika kao nešto što predstavlja nezvaničan dokument za usaglašavanje stavova što je moguće više odborničkih grupa.

Takav nezvaničan dokument, prema njegovim rečima, podeljen je odborničkim grupama sa molbom da se dostave pisane primedbe, a nakon eventualnog usaglašavanja, primedbe bi bile uvažene i uvrštene u zvaničan dokument, Predlog Poslovnika koji ide u skupštinsku proceduru.

Na konferenciji za novinare učestvovali su još i nekadašnji predsednici Skupštine grada Jelena Crnogorac i Aleksandar Jovanović, kao i zamenica aktuelnog predsednika Branka Bežanov.

06-10-16

Govoreći o unapređenju rada Skupštine po pitanju uvođenja potpunog elektronskog sistema u novosadski parlament, Jovanović je istakao da mu je drago što se u nacrtu predviđa dalje modernizovanje Skupštine, što je nastavak i stepenica više od elektronskog glasanja, uvodenog dok je on obavljao funkciju predsednika. On je dodao da je Liga socijaldemokrata Vojvodine dala na nacrt sugestije tehničke prirode, ocenivši takav pristup kao konstruktivan, što za cilj ima dobijanje dobrog Poslovnika koji će funkcionisati za sve odbornike i odbornice.

– Poslovnik je takoreći živa stvar, on se menja, kao što i svaki mandat Skupštine ima svoje specifičnosti. Zato i ne vidim ništa loše da se to desi – poručio je Jovanović.

Nekadašnja predsednica Skupštine Jelena Crnogorac kazala je da je imala prilike da uoči zloupotrebe pojedinih odbornika u reklamiranju povrede Poslovnika, rekavši da se često zbog toga ne može izglasati ni Dnevni red sednice.

– Poslovnik svakako treba da se menja i ukoliko dođe do promene, sigurno će doći do konstruktivnijeg i efikasnijeg rada Skupštine – kazala je Crnogorac.

Prema rečima zamenice predsednika Skuštine Branke Bežanov, suština donošenja novog Poslovnika je efikasniji rad gradskog parlamenta.

– Novi saziv Skupštine, na čelu sa predsednikom Zdravkom Jelušićem, želi da upotpunosti unapredi gradski parlament i učini ga što boljim za rad. Uvodi se novi informacioni sistem i na taj način što će svaki odbornik u svakom trenutku moći da pristupi i sazivima sednica i kompletnom materijalu za sednice. To je nešto što mora da se implementira i u novi Poslovnik – objasnila je Bežanov.

Osvrćući se na ograničavanje vremena za raspravu, ona je objasnila da se ograničavanjem vremena po tački dnevnog reda, umesto po govorniku, upućuje na konkretnu temu dnevnog reda, koja se tiče građana Novog Sada.

Na kraju, predsednik Skupštine Zdravko Jelušić, ocenio je da je Poslovnik jednako važan za sve odbornike, bilo da su deo opozicije ili pozicije, ustvrdivši da se ne može u ime demokratije dozvoliti da Poslovnik bude diskriminatorski za jednu ili za drugu stranu.