Međunarodni festival inovacija znanja i stvaralaštva “Tesla fest” otvoren je danas u JP SPC “Vojvodina”. “Tesla fest”, 30. po redu, otvorio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, poručivši učesnicima da kod svakog ko prisustvuje događaju, koji nosi ime našeg najvećeg pronalazača, a svakako i jednog od najvećih u svetskim okvirima, treba da budi osećaj ponosa.

– Nikola Tesla nije samo čovek, on je zvezda vodilja za sve one koji imaju snove i veruju da snovi mogu postati stvarnost, ali na opšte dobro, na dobro svih ljudi na ovoj planeti. Zato je ovaj događaj bitan za ovaj grad, ovu državu, ali i za sve one koji će proći kroz konferencije, izložbe, edukacije i druge prateće sadržaje “Tesla festa”, da ih uveri da mogu biti Tesla i da bi se tome on sam mnogo radovao – poručio je Jelušić.

On je istakao da će oni koji znaju šta je obrtno magnetno polje priznati koliko je to jednostavan proces sa jedne strane, ali koliko je bilo genijalno prepoznati tu jednostavnost i pokrenuti tom idejom elektrifikaciju jedne planete u svemiru.

– Nadamo se da će neko od učesnika “Tesla festa” otići i dalje od samog Tesle, pomoći čoveku da naseljava i osvetljava druge planete, a ako ne bude shvaćen, mislim da treba da mu se svi unapred izvinemo za svaki slučaj – kazao je predsednik novosadskog parlamenta.

Tokom “Tesla festa” održaće se izložba pronalazaka, novih proizvoda i tehnologija, potom izložba industrijskog dizajna, žigova, oznaka geografskog porekla i robnih marki, takmičenje-smotra tehničkog stvaralaštva, međunarodna konferencija o inovacijama i intelektualnoj svojini, kao i dodela nagrada i priznanja. “Tesla fest” traje do 15. oktobra.