Republika Mađarska podržava Novi Sad za evropsku prestonicu kulture 2021. godine i nada se pozitivnoj oceni po naš grad, nakon sutrašnje odluke u sedištu Evropske komisije u Briselu, istaknuto je na današnjem sastanku predsednika Skupštine Grada Novog Sada Zdravka Jelušića, državnog sekretara u ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije Novice Antića i državnog sekretara za kulturu Republike Mađarske dr Petera Hopala. Na današnjem sastanku je podvučeno da se koncept Novog Sada za evropsku prestonicu kulture zasniva na veoma intenzivnom i sadržajnom programu, te da su kulturne vrednosti koje se gaje u Novom Sadu – kulturne vrednosti Evrope.

Poseta delegacije Republike Mađarske upriličena je uoči sutrašnje odluke koji će od gradova iz država koje su u postupku priključivanja Evropskoj uniji poneti titulu evropske prestonice kulture, a finalisti su, kao što je poznato, Novi Sad i Herceg Novi.

????????????????????????????????????

– Ova podrška nam je veoma značajna jer pečat Gradu Novom Sadu, kakvog ga danas poznajemo, najviše su dali srpski i mađarski narod – poručio je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić, istakavši da “verujemo da će Novi Sad biti evropska prestonica kulutre”.

Državni sekretar za kulturu Republike Mađarske dr Peter Hopal objasnio je da je Mađarskoj veoma stalo da se Evropi prezentuje kulturne vrednosti koje obitavaju u njenom centralnom delu, precizirajući da pre svega misli na Rumuniju, odnosno Temišvar, koji je nedavno izabran za evropsku prestonicu kulture 2021. godine iz zemlje članice EU, kao i na Srbiju, odnosno Novi Sad, kao kandidata iz zemlje koja je u postupku priključivanja EU. On je podsetio da su tokom procesa kandidovanja Novi Sad i Temišvar potpisali sporazum o saradnji i razumevanju, rekavši da smatra da će takav dokument biti jedan od snažnih argumenata za donošenje odluke da i Novi Sad, pored Temišvara, postane evropska prestonica kulture 2021. godine.

– Takva sinergija dva grada predstavlja jedno kulturno dobro koje želimo predstaviti Evropi. Danas sam doputovao iz Budimpešte da bih podržao Grad Novi Sad da stekne titulu evropske prestonice kulture 2021. godine – podvukao je dr Peter Hopal.

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Novica Antića zahvalio se u ime Vlade Republike Srbije na pruženoj podršci. On je kazao da bi izbor Novog Sada za evropsku prestonicu kulture bilo priznanje i Republici Mađarskoj, jer je u Novi Sad utkana i mađarska kultura.

– Ovaj grad nije samo prost zbir različitih vera, običaja, tradicija, već rezultat svega toga. Takvo jedinstvo u raznolikosti zaslužuje da se predstavi Evropi – istakao je Antić.

Pored državnih sekretara dve zemlje i predsednika Skupštine, u razgovorima su učestvovali i pomoćnica ministra za kulturu i informisanje Republike Srbije Asja Drača Muntean, predstavnici Organizacionog odbora Novi Sad 2021 Dušanka Manić, Rita Kinka i Marton Meheš, generalni konzul Republike Mađarske u Subotici Janoš Babić, direktor Mađarskog kulturnog instituta “Collegium Hungaricum” u Beogradu Janoš Deže, odbornik Skupštine Grada Novog Sada Đula Kiš, kao i načelnica Gradske uprave za kulturu Vesna Srdanov.