Međunarodni simpozijum “Prevencija saobraćajnih nezgoda na putevima 2016”, koji okuplja mnogobrojne domaće kao i stručnjake iz inostranstva, otvoren je danas u Master centru Novosadskog sajma. Simpozijum, 13. po redu, svečano je otvorio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, pozdravljajući prisutne u ime gradonačelnika Novog Sada i svoje lično ime.

– Novi Sad će sigurno biti otvoren za ideje i predloge stručnjaka iz ove oblasti, ali isto tako očekujemo inicijative od nauke, očekujemo da vidimo gde to lokalna samouprava treba da obrati pažnju – poručio je učesnicima simpozijuma predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.

Kao krucijalno rešenje za poboljšanje bezbednosti u saobraćaju, Jelušić je naveo rad na širokom, sveobuhvatnom projektu promene svesti kod ljudi, te da se to mora činiti već sa decom, “kako bi za deset ili 15 godina društvo imalo drugačiju svest po ovom pitanju”.

– Ovakvi simpozijumi jesu mesto da se menja svest, da se utiče na one koji donose odluke, na one koji će potencijalno promeniti zakone – precizirao je predsednik novosadskog parlamenta, dodajući da se represivnim merama samo jedno vreme mogu zaustavi ili smanjiti potencijalne negativne pojave, poput saobraćajnih akcidenata, udesa i nezgoda.

Predsednik Skupštine grada zahvalio se i profesoru dr Milan Iniću, koji se bavi ovom tematikom čitav život i zahvaljujući kome simpozijum ima međunarodni karakter, te dugogodišnju tradiciju održavanja u Novom Sadu.

Na simpozijumu, koji se smatra najuglednijim stručnim skupom iz ove oblasti u ovom delu Evrope, biće prezentovano 45 radova, na kojima je radilo 80 autora i koautora, od čega 30 stranih stručnjaka.

Organizatori simpozijuma su Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu, Fakultet za građevinu, saobraćajno inženjerstvo i arhitekturu Univerziteta u Mariboru, Visoka tehnička škola u Nišu, Internacionalni centar za bezbednost saobraćaja, Kriminalističko-policijska akademija iz Zemuna i Udruženje za bezbednost saobraćaja Srbije.