Svečana sednica Skupštine Grada Novog Sada, na kojoj će se naći predlozi za ovogodišnje laureate Oktobarske nagrade i Novembarske povelje, kao i za počasnog građanina Grada Novog Sada, održaće se u ponedeljak, 17. oktobra, sa početkom u 10 časova. Istog dana, od 13 časova, kako je najavio predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić, održaće se i radna sednica novosadskog parlamenta.

– Pored laureata za Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju, predlaže se i počasni građanina Grada Novog Sada. To je prestižno priznanje za pojedinca, a profesor dr Žan Pjer Loc je dao nemerljiv doprinos razvoju u oblasti onkologije u Novom Sadu – poručio je Jelušić.

On je podsetio da je prof. dr Žan Pjer Loc više od 30 puta boravio u Novom Sadu, edukujući naše lekare onkologe, vršeći besplatne preglede i konsultacije s onkološkim pacijentima, donirajući najsavremenije lekove i pomagala iz ove oblasti.

– Iako su ga Instituta za onkologiju Vojvodine i Francusko-srpsko onkološko udruženje prvobitno predložili za kandidata za Oktobarsku nagradu, kandidatura je prepoznata od strane gradonačelnika Novog Sada i Gradskog veća da jedan takav humanista, koji ne propušta priliku da u diplomatskom koru ističe važnost odnosa između srpskog i francuskog naroda, zaslužuje da bude počasni građanin Novog Sada – poručio je Jelušić.

On se osvrnuo i na radnu sednicu, a među tačkama Dnevnog reda te sednice naći će se Predlog Poslovnika Skupštine Grada Novog Sada.

– Tražio od Skupštinske službe da napravi nacrt oko koga bi se sve odborničke grupe usaglasili, te da se tako spreče zloupotrebe Poslovnika, bez obzira da li je reč o poziciji ili opoziciji. Nažalost, od osam odborničkih grupa, pet je pristalo ne samo da učestvuje u nacrtu nego da kasnije i stane iza Predloga Poslovnika – precizirao je Jelušić, ocenivši kao ključnim usaglašavanje Poslovnika Skupštine Grada Novog Sada s onim što se čini u Skupštini Republike Srbije.

– To je bitno jer je Evropska komisija, u okviru procesa priključenja Srbije Evropskoj uniji, dala svoje mišljenje o Poslovniku po kome radi Skupština Srbije. Ovim Predlogom mi želimo da prilagodimo, u onima tačkama u kojima je moguće, Poslovnik novosadskog parlamenta sa Poslovnikom republičke Skupštine, Grada Beograda, Skupštine AP Vojvodine, ali  i drugih gradova i opština AP Vojvodine – zaključio je Jelušić.