Vojno-medicinski centar “Novi Sad”, poznatiji kao Vojna bolnica u Petrovaradinu, proslavio je danas 230 godina od osnivanja, a svečanost povodom značajnog jubileja održana je u Pozorištu mladih. Reč je o jednoj od najstarijih vojnih zdravstvenih ustanova u Evropi, osnovanoj sa ciljem da se leče i zbrinu ranjenici povređeni u austro-ugarsko-turskim ratovima.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj vojnih starešina i drugih zvanica, a predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić pozdravio je prisutne u ime Gradonačelnika Novog Sada i u svoje lično ime, ali i, kako je naglasio, u ime svih odbornika u Skupštini Grada i u ime svih pacijenata koji su se izlečili u ovoj ustanovi.ika_7186

-Teško je biti na ovakvom događaju, a ne spomenuti da je vojska institucija kojoj se najviše veruje u ovoj državi. Znamo da je to postignuto dugotrajnim i odgovornim radom. I Vojna bolnica u Petrovaradinu je doprinela tome u segmentu toliko bitnom u životu svakog čoveka. Verujem da ovo rukovodstvo bolnice može, zajedno sa gradskim autoritetima koji i te kako imaju sluha za to, da ovu bolnicu dovedu do nivoa prepoznatljivosti, bar približno kao što je to VMA u Beogradu. Svi zajedno moramo verovati u to, raditi na tome, a onda ćemo to i postići-poručio je predsednik Jelušić i poželeo još minimum 230 godina postojanja.

Vojnomedicinski centar od februara 2013. godine funkcioniše kao opšta

ika_7208

bolnica sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, te oko 650.000 zdravstvenih osiguranika Južnobačkog okruga mogu s uputom koristiti kapacitete te zdravstvene ustanove. Sa više od 200 zaposlenih, zbrinjava kako vojne tako icivilne osiguranike i suočava se sa istim problemima koje imaju i druge ustanove u našem zdravstvenom sistemu.
Prema rečima upravnika Vojnomedicinskog centra Novi Sad pukovnika dr Bratoljuba Brkljača godišnje se u ovoj ustanovi obavi oko hiljadu i po operacija, više od sto hiljada pregleda, dok se hospitalizuje više od 3.000 pacijenata.

-Lekari i osoblje svakodnevno unapređuju svoj rad, uspešno prate dostignuća nauke, čuvajući čast i dostojanstvo lekarskog poziva i radeći kao jedna složna porodica, svesni tradicije i vrednosti ustanove u kojoj rade-rekao je dr Brkljača.

There are no comments yet.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).