Kancelarija za dečija auto-sedišta, koja ima za cilj edukaciju roditelja o pravilnom korišćenju dečijih auto-sedišta, kao i ustupanje auto-sedišta samohranim roditeljima i roditeljima sa niskim primanjima, otvorena je danas u Domu zdravlja “Jovan Jovanović Zmaj”. Kancelarija se nalazi na Odeljenju pedijatrije pomenutog Doma zdravlja, a tokom posete i otvaranja Kancelarije predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić poručio je da svi zajedno moramo prepoznati potrebu za menjanjem saobraćajne kulture.

– Ovo je prvi korak na pravom mestu. Od rođenja deteta, preko predškolskog i školskog uzrasta, do vremena kada se postaje pravi učesnik u saobraćaju. Mi moramo prepoznati potrebu da menjamo saobraćajnu kulturu, a ona će se menjati radom i to od rođenja – istakao je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.

24-11-16-1

On je napomenuo da trenutna administracija Novog Sada, kao i gradonačelnik Novog Sada, žele da se bezbednost saobraćaja u Novom Sadu podigne na viši stepen i da se na tome neprekidno radi.

– Kako preko nevladinih institucija, kao što je Centar za promociju bezbednosti saobraćaja ili preko kompanija, kao što je NIS pomogao ovaj projekat, tako i preko Grada koji će i ubuduće podržavati ovakve aktivnosti – kazao je Jelušić.

Kancelarija je deo projekta “Bezbednost se uči pre prvih koraka – Kancelarija za dečija auto-sedišta”, koji realizuje Centar za promociju bezbednosti saobraćaja, uz finansijsku podršku NIS-a, a u okviru programa “Zajednici zajedno”. Predsednica Centra Marija Jovanović zahvalila se NIS-u na pomoći, kao i Gradu Novom Sadu i Domu zdravlja “Novi Sad”, na podršci i ustupljenim prostorijama.

– Osnovna ideja Kancelarije je da bude dostupna zainteresovanim roditeljima i svima onima koji žele da dobiju informacije o pravilnom korišćenju dečijih auto-sedišta. Naš glavni cilj je da unapredimo svest građana – precizirala je Jovanović.

Kako je objašnjeno, Kancelarija će 60 dečijih auto-sedišta kategorije 0+ (od 0 do 13 kilograma) besplatno ustupiti samohranim roditeljima i roditeljima sa niskim primanjima, koji imaju obavezu da sedišta vrate kada ih deca prerastu, kako bi mogla dalje da se koriste.

24-11-16-2

Otvaranje Kancelarije naišlo je na podršku Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, a pomoćnik direktora Agencije Zoran Alimpić podvukao je da prepoznaje značaj ovakvih aktivnosti.

– U prethodne tri godine 35 dece izgubilo je život, više od četiri i po hiljade dece povređeno je u saobraćajnim nezgodama, a 50 odsto dece stradalo je dok su bili putnici u vozilima – objasnio je Alimpić.

On je dodao da se značaj akcije ogleda i u tome što se prvi put edukuju roditelji o tome kako se pravilno koriste dečija sedišta.

– Činjenica je da roditelji u više od 80 odsto slučajeva ne koriste auto-sedišta na adekvatan način – upozorio je Alimpić.

Pomoćnica direktora Doma zdravlja “Novi Sad” dr Ljerka Popov istakla je da joj je velika čast što se Kancelarija otvara upravo u ovoj zdravstvenoj ustanovi i to u prostorijama Službe za zdravstvenu zaštitu dece.

– Bezbednost naših najmlađih je najvažnija – zaključila je dr Popov.