Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić prisustvovao je večeras Svečanoj akademiji u Kranju, svečanosti povodom 3. decembra,  Dana slovenačkog grada. Tokom dvodnevne posete, upriličene povodom važnog datuma za Kranj, predsednik novosadskog parlamenta sastao se sa gradonačelnikom Kranja Boštjanom Trilarom i njegovim zamenikom Borisom Vehovcem, a tema razgovora odnosila se na unapređenje dosadašnje saradnje dva grada. Tom prilikom gradonačelnik Trilar poželeo je predsedniku Skupštine Zdravku Jelušiću srdačnu dobrodošlicu, zahvalivši mu se na zvaničnoj poseti, ali i na dosadašnjoj saradnji institucija i ustanova dva grada.

02-12-16

Tokom boravka u Kranju, predsednik Skupštine grada posetio je i gradsku biblioteku slovenačkog grada, jednu od najsavremenijih i najmodernijih biblioteka u Evropi. Gradska bilbioteka Kranja u potpunosti je automatizovana, opremljena najsavremenijim liftovima za uzimanje i samoodlaganje knjiga, časopisa i druge bibliotekačke građe, s izolovanim zvučnim foteljama, prostorijama i sobama za učenje, slušanje i gledanje video materijala. Pored biblioteke, predsednik Skupštine posetio je i Gorenjski muzej u Kranju, kako bi se upoznao sa radom i ove ustanova kulture.

Grad Novi Sad i Kranj imaju dugogodišnji partnerski odnos, a saradnja se pre svega odvija u oblastima kulture i obrazovanja. Takođe, međusobne posete zvaničnih predstavnika dva grada tradicionalno se upriliče 3. decembra, Dana opštine Kranj, odnosno 1. februara, Dana Grada Novog Sada.