Konferencija “Prekini tišinu”, organizovana povodom obeležavanja deset godina postojanja Sigurne ženske kuće Centra za socijalni rad, održana je danas u Skupštini Grada Novog Sada. Konferenciji su prisustvovali stručnjaci iz oblasti socijalne zaštite, predstavnici Grada Novog Sada i policije, a predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, obraćajući se prisutnima, naglasio je da je zastrašujuće da svest pojedinih muškaraca nije evoluirala do tog nivoa da razumeju da osoba sa kojom je neko zasnovao porodicu ima pravo na sopstveni izbor.15-12-16-1

– Zato i događaji, koji užasavaju sve normalne ljude i zbog kojih žene moraju da beže u sigurne kuće, jesu ono što moramo da promenimo. Pre svega moramo da promenimo svest kod ljudi, jer svaka osoba ima pravo na život i na izbor – poručio je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.

Sigurna ženska kuća je počela sa radom 15. decembra 2006. godine kao projektna aktivnost Grada Novog Sada, Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu poverena na realizaciju Centru za socijalni rad. Sigurna ženska kuća u Novom Sadu je prva Sigurna ženska kuća otvorena u Vojvodini, a njen rukodilac Nada Padejeski Šekerović, istakla je da je ova ustanova do sada zbrinula veliki broj žena, žrtava nasilja u porodici.

– Za pomoć Sigurnoj ženskoj kući obratila se 7491 osoba, a zbrinuli smo 1285 osoba, žena i dece žrtava nasilja u porodici – precizirala je Padejski Šekerović.

Na konferenciji povodom obeležavanja 10-godišnjice postojanja Sigurne ženske kuće učestvovali su i predstavnici policije, a rukovodilac maloletničke delikvenicije i koordinator za nasilje u porodici u Policijskoj upravi Novi Sad Daliborka Vojvodić Tomović, istakla je da su u prvih 11 meseci 2016. godine podnete 443 krivične prijave za porodično nasilje, kao i da je u prvih devet meseci ove godine podneto 335 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.15-12-16-2

Smeštaj u Sigurnoj ženskoj kući namenjen je odraslim žrtvama nasilja u porodici i njihovoj deci oba pola koja su direktno ili indirektno izložena nasilju. Usluga prihvatilišta se pruža žrtvama psihološkog, fizičkog, seksualnog, ekonomskog nasilja ili nasilja proganjanjem od strane člana i članova porodice. Kapacitet prihvatilišta obuhvata 20 smeštajnih mesta za žene i decu. Korisnici u Sigurnoj ženskoj kući mogu boraviti najduže šest meseci.