Skupština Grada Novog Sada i u narednoj godini nastaviće sa aktivnim radom, a u sledećoj godini očekuje se i nastavak digitalizacije rada gradskog parlamenta, najavljeno je na današnjoj, godišnjoj konferenciji za novinare, koju su održali predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, zamenica predsednika Branka Bežanov i sekretar Skupštine Marko Radin.

Kako je predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić istakao, od kako je konstituisan novi saziv, juna ove godine, održano je 12 sednica, a predstoji da se održi još jedna.

– U šest meseci održali smo gotovo više sednica nego što je bio godišnji prosek u prethodnim godinama. Skupština ne sme i neće biti mesto gde se lageruje materijal, već će aktivno raditi kako bi se usvajali dokumenti koji su od značaja za Novi Sad – podvukao je Jelušić.27-12-16-1

On je najavio da će se prvi put doneti kalendar sa preciziranim datumima redovnih sednica za narednu godinu.

– Za sledeću godinu planiramo 18 redovnih zasedanja i već kroz ovaj kalendar najavljujemo nastavaka intenzivnog rada Skupštine – objasnio je Jelušić.

Sumirajući aktivnosti Skupštine u prethodnih pola godine, predsednik gradskog parlamenta je izdvojio tri stvari, usvajanje novog Poslovnika, koji je doneo efikasniji rad parlamenta, potom rekonstrukciju Velike sale Skupštine, čime su ispunjeni zakonski propisi o bezbednosti, ali i pristupačnosti osoba s invaliditetom i izrada novog sajta, koji je pušten danas u rad na adresi skupstina.novisad.rs.

Zamenica predsednika Skupštine grada Branka Bežanov istakla je da se na dnevnim redovima 12 održanih sednica u ovom sazivu našlo 363 tačke. U 12 sednica doneto je 119 odluka, 284 rešenja, 78 izveštaja, deset zaključaka, sedam planova, jedan program i jedna strategija. Kako je Bežanov objasnila, sednice su ukupno trajale 76 časova, najviše tačaka, 96, bilo je na 5. sednici, 22. jula, a najmanje, četiri, na 12. sednici, 14. decembra. Ona se osvrnula i na najvažnije odluke koje su donete u novom sazivu.27-12-17-2

– U njih potpadaju odluke koje se odnose na kandidaturu i proglašenje Novog Sada za evropsku prestonicu kulture 2021. godine, potom odluke o budžetu i izmenama budžeta, novi Poslovnik Skupštine, kao i odluka o javno-privatnom partnerstvu JKP “Stan” – kazala je Bežanov.

Prezentujući novi sajt, sekretar Skupštine grada Marko Radin, objasnio je da je cilj bio da se na što moderniji i savremen način predstave aktivnosti Skupštine grada. Kako je kazao, novi sajt je sadržajni, ali i jasniji, jednostavniji i pregledniji za posetioce od prethodnog. Za razliku od starog sajta, sadržaj nove internet prezentacije vidljiv je i prilagođen različitim uređajima, poput računara, lap-topova, tableta ili mobilnih telefona. On je naveo i novine u odnosu na prethodni sajt, kao što su video arhiva, sadržaji o prvim čelnicima gradskog parlmaneta, počasnim građanima Novog Sada, međunarodna saradnja, dokumenti i dnevni redovi sa prethodnih sednica i drugo. Novi sajt, koji se nalazi na adresi skupstina.novisad.rs, dostupan je za posetioce od danas, dok će se tokom dana obaviti redirekcija sa stare na novu internet prezentaciju.

Na konferenciji je najavljeno i da će se poslednja sednica Skupštine Grada Novog Sada, sa predlogom budžeta kao glavnom tačkom, održati sutra, sa početkom u 10 časova.