Dečija auto-sedišta, koja se u okviru projekta “Bezbednost se uči pre prvih koraka – Kancelarija za dečija auto-sedišta” dele samohranim i roditeljima sa niskim primanjima, uručena su danas u Skupštini Grada Novog Sada. Projekta realizuje Centar za promociju i bezbednost saobraćaja, uz finansijsku podršku NIS-a, u okviru programa “Zajednici zajedno”. Projekat su podržali Grad Novi Sad i Dom zdravlja “Novi Sad”, a današnjem uručenju auto-sedišta prisustvovao je i predsednik Skuštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, koji je podsetio na najavu da će Skupština grada uvek biti otvorena za sve skupove i događaje koji vode ka unapređenju kvaliteta života u gradu.11-01-2016-1

– Sigurno da bezbednost saobraćaj jeste jedan od aspekata na kojem treba posebno raditi i današnji događaj mi u Skupštini vidimo u tom svetlu. Moramo da se zahvalimo Centru za promociju i bezbednost saobraćaja za ovakvu akciju i što su odlučili da se današnji događaj odvija pod krovom Skupštine Grada Novog Sada – poručio je predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić.

Član Gradskog veća za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić istakao je će Grad Novi Sad nastaviti da podržava ovakve projekte i akcije koji za cilj imaju unapređenje bezbednosti u saobraćaju.

– Bezbednost svih učesnika u saobraćaju je izuzetno važna, a pogotovo kada su u pitanju deca i zato je značaj pravilnog korišćenja auto-sedišta nemerljiv – rekao je Kravić.

Kancelarija za dečija auto-sedišta otvorena je u novembru u Domu zdravlja “Jovan Jovanović Zmaj” na odeljenju pedijatrije, a predsedica Centra za promociju i bezbednost saobraćaja Marijana Jovanović, istakla je da je do sada održano 17 predavanja o korišćenju dečijih auto-sedišta, na kojima je prisustvovalo 121 roditelj, dok je 18 raditelja potražilo savet u vezi sa pravilnom upotrebom dečijih auto-sedišta.11-01-2016-2

Na današnjoj dodeli uručeno je 12 auto-sedišta, dok će u okviru projekta biti podeljeno ukupno 60. Kako je rečeno, aktivnosti Centar prepoznali su i u Agenciji za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, koja je donirala 10 dečijih auto-sedišta, kako bi se obezbedila održivost projekta. Auto-sedišta, kategorije 0+ (od 0 do 13 kilograma), besplatno će se ustupiti samohranim roditeljima i roditeljima sa niskim primanjima, koji imaju obavezu da sedišta vrate kada ih deca prerastu, kako bi mogla dalje da se koriste.