Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić razgovarao je danas sa delegacijom bratskog Grada Gomelja iz Belorusije o uspostavljanju kulturne i obrazovne saradnje Novog Sada i Gomelja.

Pozdravljajući goste, predsednik Jelušić je naglasio da je veliki broj delegacija gradova, a naročito gradova pobratima, povodom 1. februara Dana Grada, posetio Novi Sad, “čime su nam ukazali veliku čast”.02-02-17-1

– Bez obzira što je ovih dana slavljenička atmosfera, mi smo želeli da te posete iskoristimo i za korisne i konstruktivne razgovore o nastavku dosadašnje i uspostavljanju nove saradnje. Ovo je prvi u nizu takvih sastanaka i veoma je značajan, jer se odnosi na uspostavljanje saradnje između učenika i nastavnika Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” sa gimnazijama u Gomelju, a planirana je i razmena učenika – najavio je Jelušić.

U delegaciji Grada Gomelja bili su Alejnikov Dmitrij, upravnik administracije Sovjetskog reona Grada Gomelja, Zabjako Vladislav, direktor trgovinskog centra i Tereško Aleksandr, glavni lekar Instituta za onkologiju. Načelnik Alejnikov je zahvalio na toplom gostoprimstvu i istakao je značaj uspostavljanja kulturne i obrazovne saradnje, jer naša dva bratska naroda povezuju mnoge sličnosti, a razmenom učenika u nastupajućem periodu ta saradnja bi znatno ojačala.02-02-17-2

Razgovoru su prisustvovali i sekretar Skupštine Grada Novog Sada Marko Radin i direktor Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” Radivoje Stojković, koji je najavio da će u prvu posetu ići hor ove Gimnazije, koji će predstaviti bogatstvo našeg muzičkog i kulturnog sveta i naglasio da je ova saradnja veoma značajna i zbog učenika koji uče ruski jezik i zbog đaka koji deo nastave slušaju na ruskom jeziku, a zahvalio se i predsedniku Jelušiću i gradonačelniku Milošu Vučeviću na podršci koju Grad pruža Gimnaziji.