Novosadski polumaraton, 24. po redu, održaće se u subotu, 1. aprila, a start trke zakazan je na Trgu slobode od 10 časova. Na ovogodišnji polumaraton do sada se prijavilo više od 750 učesnika, a organizatori očekuju da taj broj dostigne više od hiljadu takmičara i takmičarki.20-03-17-1 Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić na današnjoj konferenciji za novinare pozvao je Novosađane da se pridruže trkačima i uzmu učešće na polumaratonskoj trci, a novosadske vozače zamolio da imaju razumevanja i strpljenja zbog održavanja trke i pojedinih zatvorenih saobraćajnica tokom održavanja sportske manifestacije.

– Novi Sad je Eropska prestonica kulture 2021. godine, a kada bi se dodeljivala titula Eropske prestonice sporta, Novi Sad bi stekao i tu titulu, jer je naš grad istinski centar sportskih dešavanja – poručuo je predsednik gradskog parlamenta Zdravko Jelušić.

On je apelovao na novosadske vozače da u subotu, 1. aprila imaju razumevanja i strpljenja, ali i da se svi zajedno radujemo onima koji žele taj dan da postignu što bolje vreme.

Novosadski polumraton poseduje sertifikat i licencu svetskih polmaratonskih trka, a predsednik Skupštine grada ocenio je da sama činjenica da se ova sportska manifestacija održava gotovo četvrt veka, zavređuje pažnju.20-03-17-2

– Zahvaljujem se organizatorima na upornosti i istrajnosti tokom svih ovih godina – kazao je Jelušić.

Predsednik Izvršnog odbora Novosadskog maratona Milan Dolga istakao je da je promoter ovogodišnjeg polumaratona naš proslavljeni sportista i osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Riju de Žaneiru Davor Štefanek. Dolga je dodao da je limit održavanje trke tri sata, te da će toliko i pojedine saobraćajnice biti zatvorene za saobraćaj. On je dodao da se pored takmičara očekuje i velik broj dece školskog i preškolskog uzrasta.

– Do sada se prijavilo oko 300 sugrađana, pa možemo da kažemo da je polumaraton i trka Novosađana – rekao je Dolga.20-03-17-3

Pored polumartonske trke, u subotu, 1. aprila održaće se štafetni polumaraton, frtaljmaraton, humanitarna trka, trčanje-šetnja sredoškolaca i starijih osnovaca, Poletarac trčanje (šetnja mališana), kao i tradicionalna puzeća trka beba.

Trasa polumaratonske trke ide od Trga slobode, Zmaj Jovinom i Dunavskom ulicom, Kejom žrtava racije, Bulevarom cara Lazara, Beogradskim kejom, Ulicom dr Sime Miloševića, Jiričekovom, Fruškogorskom, Bulevarom despota Stefana i Balzakovom ulicom.