Savet za kulturu na današnjoj sednici prihvatio je većinom glasova Predlog programa sprovođenja mera tehničke zaštite objekata u sastavu prostorno kulturno-istorijske celine Gornja i donja Tvrđava sa podgrađem u Petrovaradinu i uputio ga Skupštini Grada Novog Sada na razmatranje.

Prema Predlogu, programom se utvrđuje 21 objekat u sastavu prostorno kulturno-istorijske celine Gornja i donja Tvrđava sa podgrađem u Petrovaradinu nad kojim će se sprovoditi mere tehničke zaštite. Sredstva, u iznosu od 100 miliona dinara, koristiće se za finansiranje konzervatorsko-restauratorskih radova, kao i stručnog konzervatorskog nadzora, definisanih Planom aktivnosti u Programu rada Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Prema Predlogu, a u cilju realizacije programa, Gradska uprava za kulturu i Zavod za zaštitu spomenika kulture će se obratiti Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije sa zahtevom za određivanje Zavoda kao staraoca za sprovođenje mera zaštite kulturnog dobra od velikog značaja.

Članovi Saveta na današnjoj sednici većinom glasova prihvatili su i Predlog odluke o obrazovanju Odbora za sprovođenje Odluke o postavljanju spomen-ploče Milici Tomić u Novom Sadu, a određen je i predstavnik Saveta za kulturu u Odboru za sprovođenje Odluke.

Prihvaćeni predlozi naći će se pred odbornicima i odbornicama na sednici Skupštine Grada Novog Sada u četvrtak, 23. marta.