Povodom obeležavanja 24. marta, Dana sećanja na poginule u NATO bombardovanju u kasarni Jugovićevo održan je komemorativni skup jedinica iz garnizona Novi Sad.24-03-17-4 Pored garnizona Novi Sad, vence na spomen obeležje položile su delegacije Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade, Skupštine AP Vojvodine, Južno-bačkog upravnog okruga, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, ORVS-a Grada Novog Sada, SUBNOR-a Novi Sad, udruženja Ratnih veterana i Vojnih penzionera kao i porodica poginulih pripadnika Vojske Srbije.

– Novi Sad pamti teških 78 dana i seća se svih žrtava, naših sugrađana i naših sunarodnika. Sećamo se i svih pripadnika Vojske i Policije, sećamo se i žalimo za civilnim žrtvama, za 79 dece koja su poginula u akciji, koju je samo monstruozni um mogao da nazove ”Milosrdni anđeo”. Pamtimo da smo bili kažnjeni jer smo branili svoje, a i danas trpimo posledice događaja od pre 18 godina, i danas neki među nama pokušavaju da nam objasne da smo to zaslužili i da treba da se stidimo što smo branili svoju državu. Ali Srbija se menja i čini sve da se takve stvari nikada ne ponove. Danas u Novom Sadu popravljamo stare i gradimo nove mostove, Republika, Pokrajina i Grad grade novu zgradu javnog servisa, čije rušenje je bilo posledica kažnjavanja medija u Srbiji. Imamo novu snagu u Srbiji i neophodno je da je čuvamo, a to činimo sećajući se onih koji su nam to omogućili – naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je zajedno sa predsednikom Skupštine Grada Novog Sada Zdravkom Jelušićem položio venac na spomen obeležje.24-03-17-5

Brigadni general Željko Petrović rekao je da poginuli u NATO bombardovanju nikada neće biti zaboravljeni.

– Dokle god bude nas, i dokle god ih se budemo sećali, njihove žrtve neće biti uzaludne – istakao je Petrović.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević kazao je da je odavanje počasti žrtvama NATO bombardovanja ljudska i moralna obaveza svih građana.

– Posebno na nama koji se bavimo javnim-državnim poslom je da činimo sve da očuvamo mir i stabilnost i da ne dozvolimo da poginu nevini ljudi – zaključio je Milićević.24-03-17-6

– Tokom NATO bombardovanja svako od nas je bio meta. Meta su bili deca, žene, stari, ali i škole, mostovi i naši objekti, i zato smo danas ovde s jasnom porukom da stradanje našeg naroda i razaranje naše zemlje nikada ne smemo i nećemo zaboraviti – naglasila je potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Aleksandra Đanković.

Tokom bombardovanja koje je trajalo 78 dana, prema procenama različitih izvora poginulo je između 1200 i 2500 ljudi, a teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.