Na današnjoj sednici članice i članovi Saveta za osobe sa posebnim potrebama imali su priliku da od dr Daniele Tamaš saznaju mnoge informacije o autizmu, povodom obeležavanja svetskog dana obolelih od autizma, koji se od 2007. godine obeležava 2. aprila.

Dr Tamaš, koordinatorka Dnevnog boravka za osobe sa autizmom SOŠO „Milan Petrović“ je govorila o načinu rada sa autističnom decom, o njihovom obrazovanju, osmišljavanju njihovih svakodnevnih aktivnosti i usmeravanju ka što potpunijoj socijalizaciji. Ona je naglasila da je potrebno da čitavo društvo obrati  posebnu pažnju na ovu vrstu razvojnog poremećaja kod dece, koji se teže prepoznaje u prvim godinama života, a sa sigurnošću se može prepoznati tek nakon treće godine.

Ni jedna osoba sa autizmom ne bi trebalo da bude uskraćena u slobodnom razvoju svog nezavisnog života, u meri u kojoj je to moguće. Razvoj njihovih jedinstvenih potencijala, zavisi više od pristupačnosti primerenih, ranih, obimnih i doživotnih mera podrške nego od stepena njihovih ograničenja – rekla je dr Tamaš i navela mnoge pozitivne primere rada sa osobama sa autizmom. Posebno je naglasila saradnju sa udruženjem “U sedlu” i realizaciju programa Terapije i aktivnosti uz pomoć konja, kao i radno angažovanje u okviru Ekološke radionice na aktivnostima uzgajanja povrća i sopstvenoj proizvodnji humusa. U okviru programa radnog angažovanja realizuju se i, u zavisnosti od interesovanja, krojačka i modelarska radionica, a u toku je i priprema osoba sa autizmom za stanovanje uz podršku i primena ove usluge.