Upoznavanje sa pilot projektima na temu demografije i populacione politike cilj je današnjeg sastanka ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku dr Slavice Đukić Dejanović, načelnika Južnobačkog upravnog okruga Milana Novakovića, predsednika Skupštine Grada Novog Sada Zdravka Jelušića i predstavnika svih 11 lokalnih samouprava koje pripadaju Južnobačkom upravnom okrugu.12-04-17-1

– Pilot projekti podrazumevaju primenu pronatalitetnih mera koje će se u narednih godinu dana pratiti i evaluirati, posle čega će najučinkovitije biti uvrštene u zakonska rešenja. Oni će biti sprovedeni u više opština u različitim delovima zemlje, kako bi se testirale različite mere populacione politike – istakla je dr Đukić Dejanović.

Ona je na samom početku svog obraćanja izrazila zadovoljstvo što je sastanak upriličen u jednom od najvećih okruga u Srbiji, koji je ujedno i najveći u Vojvodini sa ukupno 12 opština na kojem će biti reči o jednom od najbitnijih nacionalnih pitanja, a to je pronatalitetna i populaciona politika i demografija sa težnjom da nam demogrfska budućnost bude bolja.

– Poznato je da se na 1000 stanovnika u Srbiji, a Vojvodina se uklapa u prosek Srbije, rodi devet beba, a umre 15-oro ljudi. To su zabrinjavajući podaci koji su uticali da Vlada preduzme konkretne korake u vidu obaveznog sprovođenja pronatalitetnih mera u svim lokalnim samoupravama. U tom smislu obišli smo najveći broj opština i okruga, a pilot projekat za 2017. godinu i neposredan je razlog da što ćemo danas razgovarati sa predstavnicima opština ovog okruga – obasnila je dr Đukić Dejanović.12-04-17-2

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić se zahvalio ministarki što je inicirala ovaj značajan sastanak kako bi se što više stavio akcenat na ovu važnu temu. On je naglasio da je Novi Sad prepoznao važnost ovog pitanja i već duže vreme sprovodi niz mera pronatalitetne politike. Kao najznačajnije on je istakao pravo na roditeljski dodatak za prvo dete koje ostvaruju majke za prvorođeno dete u iznosu od 20.000 dinara, zatim novčana pomoć za trojke u iznosu od 100.000 dinara, Novogodišnji poklon za prvorođeno dete u gradu takođe u istom iznosu, pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju, naknadu dela troškova boravka dece u privatnim vrtićima, besplatan boravak dece u predškolskoj ustanovi za treće i svako naredno dete, besplatna ishrana dece u osnovnim školama i besplatne autobuske karte za decu iz porodica sa troje i više dece i još niz drugih mera kojima Grad Novi Sad sprovodi pronatalitetnu politiku.

Za projekte će u narednih mesec dana biti raspisan Javni poziv za sufinansiranje, a pravo da se jave imaju sve opštine koje ispunjavaju osnovne kriterijume, od kojih je najvažniji da u sopstvenim budžetima već imaju sredstva izdvojena za podršku porodici ili podsticanje rađanja, kao i da imaju formiran Demografski savet ili osobu delegiranu za pitanja populacione politike ispred Zdravstvenog saveta.