Festival nacionalnih kuhinja “Food planet” otvoren je danas na Trgu slobode, a tokom narednih 30 dana posetioci Festivala imaće prilike da probaju 30 različitih nacionalnih kuhinja. Festival “Food planet” otvorio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, poručivši da je Festival idealna prilika da uvidimo odakle potiču razni specijaliteti.27-04-17-1

– U narednih 30 dana smo u prilici da bez putovanja se upoznajemo sa kulturama hrane, odnosno sa gastronomija raznih naroda i podneblje. Najprirodnije je da se Festival održava u Novom Sadu, multietičnom gradu, u kojem ljudi uživaju u gastronomskim specijalitetima srpske, mađarske, nemačke, turske, rumunske i drugih kuhinja – poručio je Jelušić.

Večeras, prvog dana Festivala, posetiocima se sa svojim specijalitetima predstavila Crna Gora, a konzul Ambasade Crne Gore Miodrag Kankaraš zahvalio se što “boje Crne Gore i boje prijateljstva mogu da se vide na Trgu slobode”.

– Veliko je zadovoljstvo što je Crna Gora prva država koja se predstavlja, kao i što je u grupi tridesetak zemalja koje će imati priliku da predstave svoju gastronomsku ponudu – poručio je Kankaraš.

Festival organizuje agencija Ninamedija i Color Press grupa, a predsednik Color Pressa, Robert Čoban, pozvao je goste Festivala da se opuste i uživaju u jelu i piću.27-04-17-2

– Uspeli smo da zastupimo zemlje sa svih kontinenata. Naš grad u svojim genima ima šest-sedam različitih kuhinja i time se ponosimo. Želimo da pošaljemo poruku da je Novi Sad otvoren grad – kazao je Čoban.

Tokom otvaranja direktorki Gerentološkog centra Slavici Škrbić uručena je novčana donacija, prikupljena na Festivalu ljubavi i aukciji tokom koje su prodavane skulpture.