Savet za zaštitu životne sredine na današnjoj sednici razmatrao je Informaciju povodom otvaranja pregovaračkog Poglavlja 27 – životna sredina, u pristupnim pregovorima sa Evropskom Unijom. O toj temi govorila je redovna profesorka Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu dr Tamara Galonja Coghill.

U svom izlaganju ona je naglasila da se radi o jednom od najkompleksnijih zadataka u pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, pa je neophodno da svi budu uključeni, od lokala, preko pokrajine do Republike.

– Veoma je važno da se svi upoznaju sa značajem očuvanja prirodnih vrednosti, koje je čovek u velikoj meri već narušio, a naročito je važno da se promeni svest ljudi prema ekologiji i da to postane način života. Politika životne sredine je multisektorska, a najveći problem predstavlja obezbeđenje finansijskih sredstava – rekla je prof. dr Galonja Coghill.

Članovi Saveta za zaštitu životne sredine, konstatovali su da je potrebno preduzimati sve neophodne korake kako bi standardi propisani Poglavljem 27- životna sredina, u pristupnim pregovorima sa Evropskom Unijom, bili primenjivani na lokalnom nivou, odnosno Novom Sadu i zadužio je Gradsku upravu za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada da Savetu dostavi izveštaj o aktivnostima koje su preduzete na području zaštite životne sredine, pogotovo u vezi sa principima propisanim u Poglavlju 27, odnosno, koje aktivnosti su planirane za naredni period po istom pitanju.