Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, povodom obeležavanja 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, položio je danas vence na Spomen obeležje palim borcima Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. godine, kao i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju.09-05-2017-1 Polažući vence, predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić istakao je da se danas, na Dan pobede nad fašizmom, “moramo setiti svih onih koji su doprineli tome da se zaustavi najveće zlo u ljudskoj istoriji”.

– Ne postoje mesta sa više simbolike od spomen obeležja onima koji su u borbi protiv fašizma dali i svoj život. Danas civilizacija mora da zastane, da se osvrne na to šta fašizam donosi, šta takvo zlo donosi civilizaciji i ljudima uopšte. Novi Sad, kao grad mladosti, kao grad kulture, kao grad budućnosti, i ovim činom danas pokazuje da se seća žrtava, kao i da nam se takvo zlo nikada više ne bi ponovilo – podvukao je Jelušić.

Pored predsednika gradskog parlamenta, vence su položili predstavnici Gradskog odbora Saveza udruženja boraca NOR-a, delegacija Organizacije Rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada i Predstavnici Vojske Srbije.09-05-2017-2

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Milan Vukelić poručio je da se danas obeležava dan pobede nad najvećim zlom 20. veka.

– Poklanjamo se senima svih poginulih, svih onih koji su dali svoje živote za slobodu naroda Srbije – kazao je Vukelić.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se 9. maja, kada je 1945. godine nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.