Manifestacija “Dani Ukrajine” otvorena je danas u Kulturnom centru Novog Sada, a publika će tokom osam dana trajanja manifestacije imati prilike da se bolje upozna sa ukrajinskom kulturom kroz tribine, okrugle stolove, izložbe i projekcije ukrajinskih filmova.16-05-17-6

Svečanom otvaranju prisustvovao je predsednik Skuštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, ambasador Ukrajine u Srbiji NJ.E. Oleksandar Aleksandrovič, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović, direktor Uprave za ekonomski razvoj i turizam u Kabinetu gradonačelnika Lavova Natalija Bunda i direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović.

– Sigurno da je za Novi Sad, kao Evropsku prestonicu kulture, važno da pokaže deo kulture svih naroda koji žive u Novom Sadu, Vojvodini i u Srbiji uopšte. Tokom manfistacije Novosađani će moći da upoznaju kulturu svojih sugrađana Ukrajinaca, a Novi Sad pokazuje da smo istinska Evropska prestonica kulture – poručio je predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić.

On se zahvalio ambasadoru Ukrajine što je doprineo da se ova manifestacija održi u Novom Sadu.

– Radujem se što možemo da budemo domaćini zajedno sa našim srpskim prijateljima za oko 30 programa koji će se održati tokom manifestacije. Srećni smo što se manifestacija održava u Novom Sadu, jednom od najlepših gradova u Srbiji – kazao je ambasador NJ.E. Oleksandar Aleksandrovič.16-05-17-7

Izložba traje do 24. maja, a pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Alaksandar Petrović poručio je da kada manifestacija toliko traje onda ima ozbiljan kredibilitet kod srpskog naroda. On je dodao da Grad Lavov namerava da učestvuje u izboru za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, te da će im Novi Sad preneti iskustva.

Direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panotović izjavio je da je Kulturni centar dao pun kapacitet kako bi se manifestacija održala na najbolji mogući način.