Sastanak Slovenačkog poslovnog kluba, na kojem se razgovaralo o poslovnom okruženju Vojvodine i privredi Novog Sada, održan je večeras u hotelu Prezident. Sastanak sa članovima kluba organizovan je kako bi im se predstavilo poslovno okruženje Vojvodine i Novog Sada, a slovenačkim privrednicima obratili su se predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.08-06-17-1

– Mi ćemo se kao lokalna samouprava boriti da investicije dolaze u Novi Sad. Naša vrata, vrata gradske administracije su vam širom otvorena. Posvećeni smo otvaranju novih radnih mesta, jer se otvaranjem novih radnih mesta uzdiže privreda Srbije – poručio je na sastanku predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

On je istakao da Grad Novi Sad radi na mnogim infrastrukturnim projektima, apostrofirajući radnu zonu Sever 4.

– Ne postoje smetnje da napravimo saradnju, a gradska administracija će vam stajati na raspolaganju. Mi se trudimo da prepoznamo problem sa kojima se privrednici susreću i pokušavamo da te probleme rešimo odmah. Investitori su dobrodoši u Novi Sad – precizirao je Jelušić.

Govoreći o privrednom ambijentu AP Vojvodine, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je rast industrijske proizvodnje u prva četiri meseca u odnosu na isti period prošle godine, kao i rast izvoza za navedeni period, u čemu prednjače poljoprivredni proizvodi.08-06-17-3

– Sve je to pokazatelj da je Srbija je izašla iz recesije, a Vojvodina u tom procesu vodi – kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

On se osvrnuo na razvoj turizma, gde Slovenija, kako je objasnio, može biti uzor kojem treba težiti. Mirović je istakao da će novoformirana Razvojna agencija Vojvodine zadržati promotivni ambijent za privrednike, a da će se pojačati i deloavnje Privredne komore Vojvodine, koje će biti mesto okupljanja privrednika.

– Vojvodina predstavlja dobro mesto za ulaganje – poručio je slovenačkim privrednicima Mirović.

Slovenački poslovni klub je udruženje slovenačkih preduzeća i privrednika koji posluju u Srbiji duže od 14 godina i broji više od 140 članova. Predsednica Kluba mr Danijela Fišakov rekla je da su slovenačke kompanije među prvima po broju zaposlenih u stranim kompanijama u Srbiji.08-06-17-2

– Odnosi između dve države su veoma dobri, saradnja je svestrana i intenzivna, a to posebno važi za privredu. Robna razmene dve države dostigla je više od 1,2 milijarde evra. U AP Vojvodini poljoprivreda predstavlja važnu privrednu granu, ali ne i jedini privredni potencijal za saradnju između AP Vojvodine i Slovenije, tako da u budućnosti očekujemo zajedničke projekte – podvukla je Fiškov.

Glavni cilj Slovenačkog poslovnog kluba je da olakša i pomogne slovenačkim privrednicima prilikom poslovanja i investiranja u Srbiji, a među članovima Kluba su Gorenje, NLB Banka, Don Don, Impol Seval, Petrol, Triglav osiguranje, Perutnina, Halcom i drugi.