Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić primio je danas specijalnog poverenika ministra spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske zaduženog za strategiju Dunavske regije i vodoprivrednu diplomatiju Ištvana Joa i sa njim razgovarao o mogućim vidovima saradnje u oblasti vodoprivrede.14-06-17-1

Kako je rečeno na sastanku, ideja je da se u buduće projekte iz vodoprivrede uključe zemlje koje nisu članice Evropske unije, a sa ciljem da se kroz zajedničku saradnju poboljša infrastruktura, saobraćajne veze, čiste tehnologije i energetska efikasnost.

Predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić istakao je da Grad Novi Sad već ima projekte koji se odnose na vodoprivredu, a jedan od najznačajnijih je prečistač voda. On je dodao da će tokom narednih nekoliko dana Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj grada uputiti Ministarstvu spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske listu potencijalnih projekata, kako bi se utvrdili koji od njih mogu biti realizovani kroz prekograničnu saradnju.

– Imamo kapacitete da realizujemo zajedničke projekte i Grad Novi Sad je pouzdan partner u tome – poručio je predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić.14-06-17-2

Specijalni poverenik ministra spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Ištvan Jo precizirao je da je Mađarska, kroz transnacionalni program, čiji je fond 70 miliona evra, uspešno realizovala mnogobrojne projekte, kao i da će se treći krug konkurisanja u okviru tog programa održati tokom sledeće godine. On je istakao da bi se, u okviru transnacionalnog programa, mogla uspostaviti saradnja kroz projekte iz oblasti vodoprivrede, energetike, zaštite životne sredine, ali i saradnje između institucija.

Zamenik šefa Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj grada Milenko Malešev podsetio je da Grad Novi Sad ima izuzetnu saradnju sa Mađarskom preko projekata prekogranične saradnje, te da je do sada vrednost realizovanih projekata viša od 3,5 miliona evra.

Današnjem sastanku u Skupštini Grada Novog Sada prisustvovao je i odbornik Skupštine Đula Kiš, koji je goste upoznao sa položajem mađarske nacionalne manjine u Novom Sadu, istakavši dobru saradnju sa čelnicima Grada Novog Sada. On se osvrnuo i na infrastrukturne projekte, koji se tiču pijaće vode i prečistača otpadnih voda.