Gradić fest, u okviru kojeg će se održati i Festival uličnih svirača, održaće se od 1. do 3. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući. Festival će, poput prethodnih godina, početi svečanom povorkom od Trga slobode do Beogradske kapije, a povorku će predvoditi švajcarski sastav limenih duvača Brass Band Flaach. 22-08-17-1

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić ocenio je na današnjoj konferenciji da je festival postao  novosadski brend.

– Dobijanjem prestižne titule Evropske prestonice kulture 2021, Novi Sad je prepoznat kao grad kulture i sigurno da je i ovaj događaj kroz dugogodišnji rad doprineo tome da Novi Sad dobije tu laskavu titulu – kazao je predsednik gradskog parlamenta.

On je dodao da Grad čini napore da Petrovaradinska tvrđava sa svojim Podgrađem bude značajna turistička destinacija Novog Sada.

– Samim tim, Podgrađem bi se, kao turističkom destinacijom, pokazivalo i istorijsko nasleđe – precizirao je Jelušić, dodajući da je Grad Novi Sad, preko konkursa Gradske uprave za kulturu, podržao festival sa sedam miliona dinara.

Predsednik Skupštine grada se osvrnuo i na ideju da se iz centra izmeste kulturna dešavanja u druge delove Novog Sada, apostrofirajući da je Podgrađe idealna lokacija za tako nešto, istovremeno podsetivši i na aktuelnu obnovu fasada u Podgrađu. 22-08-17-2

Festival uličnih svirača već šest godina ima saradnju sa ambasadom Sjedinjenih Američkih Država, a ataše ambasade Erika Kin istakla je da je organizovanje festivala timski rad. Ona je prognozirala da će ovogodišnji festival “biti najbolji”, jer će, kako je objasnila, biti zastupljeni i ostali kulturni sadržaji, a ne samo muzički. Ona se osvrnula na jednu od zvezda festivala Kristofera Pola Stelinga, autentičnog američkog trubadura, koji godišnje održi više od 250 nastupa, te pozvala Novosađane i Novosađanke da uživaju u njegovom repertoaru, isprećenim tročlanim sastavom violine, kontrabasa i perkusija.

Izvršna direktorka Festivala uličnih svirača Natali Beljanski zahvalila se Gradu Novom Sadu, kao i ambasadi SAD-a na podršci. Ona je dodala da je Gradić fest  zajednička misija u “podizanju Podgrađa”. 22-08-17-3

– Ideja je da u tri dana festivala pokažemo kako Gradić može da izgleda tokom čitave godine. I ovaj put smo udružili snage sa našim partnerima, pa će program, pored muzičkih nastupa činiti performansi, ambijentalne predstave, filmske i video produkcije, umetničke instalacije i intervencije u prostoru, kao i radionice, konferencije, predavanja i drugo – objasnila je Beljanski, navodeći da će svoje programe predstaviti festival Cinema city, Pop Up (Berberaj & Public P), Scenatoria, Suburbium, Fruškać, Happy Trash Production, Ugrip i AAaaa festival.

Kako je objašnjeno, svi programi festivala su besplatni, a lokacije na kojima će se održati Gradić fest su Beogradska ulica, Lisinskog, Vladimira Nazora, Štrosmajerova, Trg vladike Nikolaja, Rampin put i zelene površine iza Beogradske kapije.

Pored Grada Novog Sada i amabsade SAD-a, podršku je dao i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje.