U školskoj 2016/2017. godini, u školama i njihovoj okolini, na području Južnobačkog okruga registrovana su 192 krivična dela, što je u odnosu na prethodnu godinu, kada je evidentirano 224 krivičnih dela, smanjenje od oko 14 procenata, rečeno je na današnjoj sednici Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada. Prezentujući analizu prestupničkog ponašanja mladih u vaspitno-obrazovnim ustanovama, kao i u njihovoj okolini u školskoj 2016/17. godini, glavni policijski inspektor Policijske uprave Novi Sad Dejan Drobnjak, ocenio je da je nastavljen trend smanjenja krivičnih dela u odnosu na prošle godine.

– U strukturi krivičnih dela preovlađuju uglavnom krađe, potom krivična dela u vezi sa opojnim drogama, razbojništva, lažne dojave i drugo – objasnio je Drobnjak.

Kada je reč o prekršajima, takođe je primetno smanjenje u odnosu na prethodnu školsku godinu i to za polovinu. U novosadskim školama evidentirano je 40 odsto od ukupnog broja prekršaja, dok je u ostalim školama Južnobačkog okruga evidentirano 60 odsto prekršaja. Tokom školske 2016/2017. evidentirano je i četiri saobraćajne nezgode, u kojima je, na putu od škole do kuće, lakše povređeno petoro učenika.

– Ovi rezultati postignuti su preventivinim aktivnostima koje su sprovođene kroz projekat “Bezbedno detinjstvo – razvoj bezbednosne kulture mladih”, tokom kojeg je održano 483 predavanja i tokom kojih je bilo prisutno oko 10.000 učenika i nastavnog osoblja – precizirao je Drobnjak, dodajući da je u prethodnoj školskoj godini realizovano devet akcija “Školarac”, koje su dale “značajne rezultate i takve aktivnosti će biti nastavljene i u ovoj školskoj godini”.

Na sednici Koordinacionog tela predstavljen je i nov projekat Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja “Osnovi bezbednosti dece”, a rukovodilac maloletničke delikvencije Policijske uprave Novi Sad Daliborka Vojvodić Tomović objasnila je da će se pomenuti projekat sprovoditi na teritoriji cele Srbije u svim osnovnim školama, kao i da je namenjen učenicima 4. i 6. razreda osnovnih škola. Kada je u pitanju Policijska uprava Novi Sad, kako je istakla Vojvodić Tomović, policijski službenici ove uprave držaće predavanja u osnovnim školama na području Južnobačkog okruga.

Projekat podrazumeva obradu osam različitih tema, od bezbednog učestvovanja dece u saobraćaju, preko prevencije zloupotrebe opojnih droga, prevencije trgovine ljudima, bezbedno korištenje društvenih mreža i interneta, do zaštite od požara i prirodnih nepogoda i tehničko-tehnoloških opasnosti.

– Cilj projekta je da se deca edukuju, da se informaišu koja su sve to ponašanja zakonom zabranjena, ali i da se informišu kako da se ponašaju u slučaju opasnosti od požara, prirodnih nepogoda i slično. Takođe, cilj je i da se policija približi deci, da deca znaju da ne postoje nerešivi problemi, da uvek mogu da se obrate ukoliko imaju neki problem, bilo da se obraćaju roditeljima, nastavnicima, psiholozima, pedagozima ili školskim policajcima – navela je Vojvodić Tomović.

Kako je zaključeno na sednici, Koordinaciono telo nastaviće da podržava aktivnosti Policijske uprave Novi Sad u merama i prevenciji radi smanjenja vršnjačkog nasilja u novosadskim osnovnim i srednjim školama.