Novosadski maraton, 25. po redu, održaće se u nedelju, 22. oktobra, a start trke zakazan je za 10 časova sa Trga slobode. Na današnjoj konferenciji za novinare, istaknuto je da se prijave za 25.06-10-17-1 Novosadski maraton mogu podneti do 15. oktobra, a predsednik Skupštine Grada Novog Sada i predsednik Organizacionog odbora Novosadskog maratona Zdravko Jelušić pozvao je Novosađane i Novosađanke da učestvuju u trci. On je takođe apelovao na vozače da u nedelju 22. oktobra, tokom trajanja trke imaju malo više strpljenja i, ukoliko mogu, izbegavaju saobraćajnice koje su na trasi maratona.

– Sigurno je da je Novi Sad u regionu prepoznat kao grad kulture. A s istom posvećenošću prilazimo i sportu. Novosadski maraton, za četvrt veka održavanja, je postao novosadski brend. To je događaj po čemu naš grad postaje propoznatljiv u celom svetu – podvukao je predsednik Skupštine grada i predsednik Organizacionog odbora Novosadskog maratona Zdravko Jelušić.

On je pozvao Novosađane i Novosađanke da svojim prisustvom podrže sportsku manifestaciju, istovremeno apelujući na vozače da budu strpljivi tokom održavanja trke, ali i da izbegavaju saobraćajnice na trasi staze.06-10-17-2

Glavna trka od 42,195 kilometra startuje u 10 časova, a staza se zatvara u 15 sati. Pored maratonske trke, u nedelju 22. oktobra održaće se i propratne trke 25. Novosadskog maratona: diplomatski maraton, štafetni maraton (od tri do 10 izmena), trka na 33,815 km, trka na 25,435 km, humanitarna EKO rekreacija, rekreativno trčanje na 10,548 km, trčanje srednjoškolaca, osnovaca, predškolaca, kao i tradicionalna puzeća trka beba.

Direktor Novosadskog maratona Milan Dolga istakao je da je novina ovogodišnje manifestacije Nordic walking, hodanje sa štapovima na 4,556 km, koje je sve popularnije u svetu.

– Do sada se prijavilo oko 600 takmičara, a očekujem da će se ukupno prijaviti oko hiljadu. Iako je najatraktivnija maratonska trka, koju trče samo najspremniji učesnici, organizuju se i kraće trke za manje spremne rekreativce – objasnio je Dolga, dodajući da se rezultati takmičara maratonske trke boduju za državno prvenstvo.06-10-17-3

Kako je objašnjeno, tokom trke održaće se i muzički program, pa će učesnike na startu, Trgu slobode, ispratiti muzika, ali će ih muzički program bodriti i na delu trase kod Kineske četvrti. Na konferenciji ja naglašeno da se cena startnine određuje na dan uplate.

Što se tiče trase, precizirano je da je ista kao i prošlogodišnja: kreće se od Trga slobode, ide Ulicom Zmaj Jovinom, Dunavskom, Kejom Žrtava racije, Beogradskim kejom, Bulevarom cara Lazara, Ulicom dr Sime Miloševića, Jiričekovom, Fruškogorskom, Bulevarom despota Stefana, Balzakovom, 1300 kaplara, Ulicom Ive Andrića, Bulevarom Evrope, Futoškom ulicom, Futoškim i Novosadskim putem, gde se pravi okret na semafora kod ulaza u Veternik.