Izložba fotografija, povodom 70 godina rada UNICEF-a u Srbiji, otvorena je danas na Trgu slobode. Izložbu su otvorili predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i zamenica direktora UNICEF-a Severine Leonardi, a biće postavljena narednih sedam dana na centralnom gradskom trgu.09-10-17-1

Predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić, prilikom otvaranja izložbe, istakao je da je Srbija jedan od osnivača UNICEF-a, “organizacije koja je sinonim humanosti”.

– Drago nam je da je Novi Sad domaćin ovakve izložbe da bi se podsetilo na to koliko je humanost bitna za razvoj društva, kulture i odnosa među ljudima. Danas, posle 70 godina, možemo da kažemo sa ponosom da smo na ovim prostorima bili jedni od osnivača UNICEF-a i da se na to podsetimo ovakvom izložbom – poručio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

On je dodao da je, u to vreme Jugoslavija kao država koja je izašla iz Drugog svetskog rata, bila prva evropska država koja je potpisala pristupanje UNICEF-u.

– Ta činjenica daje nam za pravo da kažemo da nam je pripalo veliko istorijsko nasleđe – podvukao je Jelušić, dodajući da smo od ʼ80. godina prošlog veka postali država koja ne koristi pomoć, već pomaže drugima.

– Imali smo prilike da u svim teškim vremenima, kao što su bile devedesete, vidimo koliko je bitno postojanje UNICEF-a. I danas kada imamo talas izbeglica, koji prolaze kroz Srbiju, jako je bitno naglasiti koliko je doprinos UNICEF-a i pomoć tim ljudima neophodna – objasnio je predsednik gradskog parlamenta Zdravko Jelušić.09-10-17-2

UNICEF je oranizacija koja deluje od 1946. godine, kako bi odreagovao na najurgentnije potrebe dece nakon Drugog svetskog rata, a zamenica direktora UNICEF-a Severine Leonardi podsetila je su godinu dana nakon završetka Drugog svetskog rata prvi paketi humanitarne pomoći počeli da pristižu u tadašnju Jugoslaviju i Srbiju.

– Srbija je samim tim sastavni deo istorije UNICEF-a. Slike koje se mogu videti na ovoj izložbi pokazuju takođe da je UNICEF sastavni deo istorije Srbije i da je doprineo razvoju društva u Srbiji – rekla je Leonardi.

Ona je precizirala da je UNICEF tokom 70 godina radio u različitim sektorima, “radili smo na tome da obezbedimo da deca krenu u školu, da se odgovori na humanitarne potrebe, kako u prošlosti tako i danas, kada se suočavamo sa izbegličkom krizom”.09-10-17-3

– Ono što posebno treba naglasiti jeste to da je Grad Novi Sad u bliskoj saradnji sa UNICEF-om i da je blizak partner UNICEF-a. Sam grad radi dosta na tome da zadovolji potrebe sve dece i da obezbedi da se poštuju prava svakog deteta, jer ta deca su ona koja u budućnosti treba dalje da rade na razvoju društva i da budu njegovi članovi – podvukla je Leonardi, podsetivši da se konretno u Novom Sadu radi na pružanju podrške zdravstvenom sistemu, kako bi pedijatri i medicinske sestre mogle što bolje da posavetuju roditelje kada je reč o imunizaciji, stimulaciji razvoja deteta i ranom uočavanju i otkrivanju evenutalnog kašnjenja u razvoju deteta.

Ona je dodala da UNICEF u Novom sadu pruža podršku i sistemu obrazovanja, kako bi sistem bio inkluzivan: da svako dete, bilo da potiče iz siromašne porodice, da je romske nacionalnosti ili da je dete sa invaliditetom, bude uključeno u obrazovanje.

– Veliki broj škola sarađuje sa nama i one su postale model za inkluzivno obrazovanje, koji treba da posluži kao uzor ostatku Srbije. Sve ovo govori da je UNICEF deo istorije Srbije i da će biti deo njene budućnosti, da će raditi na tome da odgovori na potrebe sve dece u celoj zemlji – zaključila je Leonardi.

Izložba fotografija 70 godina rada UNICEF-a u Srbiji prvobitno je bila otvorena u Beogradu, a nakon Novog Sada biće izložena u Subotici, Nišu i Pirotu.

Pre otvaranja izložbe, predsednik je zajedno sa sekretarom Skupštine grada Markom Radinom primio zamenicu direktora UNICEF-a Severine Leonardi u Skupštini Grada Novog Sada.