Galerija Matice srpske i list “Dnevnik” predloženi su za kandidate za Oktobarsku nagradu za ovu godinu, dok su Dom zdravlja “Novi Sad” i svetski i evropski šampion u savate boksu i humanista Goran Bajšanski predloženi kandidati za Novembarsku povelju za 2017. godinu, odlučeno je na današnjoj sednici Komisije za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu.

Galeriju Matice srpske za Oktobarsku nagradu predložio je Univerzitet u Novom Sadu, a podršku su dali Biblioteka Matice srpske, Srpska akademija nauke i umetnosti, ogranak u Novom Sadu, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, Predškolska ustanova “Radosno detinjstvo”, Srpska pravoslvna Crkvena opština novosadska i Turistička organizacija Grada Novog Sada. U inicijativi je između ostalog navedeno da je Galerija Matice srpske jedna od najstarijih i najbogatijih nacionalnih umetničkih muzeja u regionu i istovremeno moderan evropski muzej. Galerija Matice srpske je osnovana 1847. godine u Pešti u okviru Matice srpske, najstarijeg srpskog književnog, naučnog i umetničkog društva.

List “Dnevnik za Oktobarsku nagradu predložili su akademici Srpske akademije nauke i umetnosti ogranak u Novom Sadu akademik Stevan Pilipović, akademik Miro Vuksanović i akademik Teodor Atanacković. U obrazloženju je navedeno da je “Dnevnik”, koji ove godine puni 75 godina, najstariji dnevni list na srpskom jeziku koji izlazi u Vojvodini, a drugi po starosti u Srbiji, te list koji je otvoren za nove ideje, uvek spreman da doprinese razvoju društva, nauke, kulture.

Dom zdravlja “Novi Sad” za Novembarsku povelju je predložilo Društvo lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva. U incijativi se kaže da je pružanje zdravstvenih usluga u Domu zdravlja “Novi Sad” intenzivno i dostupno, da je u periodu od 2012. do 2016. godine za 25 odsto porastao broj pruženih zdravstvenh usluga, da je smanjen crni bilans obolevanja i umiranja od bolesti koje se mogu na vreme otkriti i lečiti, da ima veliku ulogu u premošćavanju primarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, da su tokom prethodne godine sve službe Doma zdravlja pružile 6.303.069 raznovrsnih usluga, što Dom zdravlja “Novi Sad”, ustanovu koja ove godine obeležava 50 godina postojanja, svrstava u čuvara kapije zdravstvenog sistema, te da nagrada pripada svim građanima i zaposlenima u Domu zdravlja za svoj predan rad i uložen trud tokom 50 godina rada i čuvanja zdravlja Novosađana.

Svetskog i evropskog šampiona u savate boksu i humanistu Gorana Bajšanskog za Novembarsku povelju su predložili novinarka i sportiskinja Sandra Zekić, Gradski rukometni savez Novog Sada, Savate klub “Vojvodina”, Ekološko-humanitarno udruženje “Čepom do osmeha”, Fondacija Tijane Jurić i Savate savez Srbije. U inicijativi se između ostalog navodi da Bajšanski promoviše sport i svoj grad, da organizuje i učestvuje u nizu humanitarnih akcija, pomaže slična udruženja i učestvuje u manifestacijama humanitarnog i sportskog karaktera.

Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada. Novembarska povelja  Novog Sada dodeljuje se povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. Novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Komisija je predloge za najviša gradska priznanja uputila Skuštini Grada Novog Sada, a konačnu reč daće odbornici i odbornice na svečanoj sednici Skupštine grada.