Svečani prijem za učesnike 6. Međunarodnog savetovanja “U susret humanom gradu”, čija je tema primena novih tehnologija u saobraćajnoj ali i drugim aspektima života u gradu, održan je večeras u Svečanoj sali Gradske kuće, a goste, stručnjake iz saobraćaja i drugih oblasti, primili su predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i član Gradskog veća za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić.25-10-17-1

Obraćajući se učesnicima savetovanja, predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić istakao je da je velika čast što se ovakav skup organizuje u Novom Sadu.

– Sigurni smo da će posle ovog savetovanja, znanja o smart tehnologijama, tehnologijama koje su nužnost života u gradu, biti unapređene. Novi Sad u okviru svojih mogućnosti čini sve što je moguće da saobraćaj, kao i sve ono što prati saobraćaj u gradu, bude na nivou razvijenih evropskih gradova ove veličine – poručio je Jelušić, dodajući da od učesnika očekuje savete kako da se ubuduće postavljaju pravila i propisi, ali i odluke koje unapređuju kvalitet transporta sa jedne strane, uz zaštitu životne sredinu s druge strane.

On je zaključio da sama činjenica što se međunarodno savetovanje održava u Novom Sadu jeste pohvala “svega onog što je u Novom Sadu urađeno u prethodnom periodu”.

– U današnje vreme gradovi teže takozvanom organizovanju “smart siti” filozofije života, a očito da je Novi Sad po mnogim sferama otišao jedan korak dalje u odnosu na gradove u okruženju – podvukao je predsednik novosadske Skupštine.25-10-17-2

Organizatori 6. Međunarodnog savetovanja “U susret humanom gradu” jesu Departman za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj APV-a i Udruženje “Humani grad”. Predsednica Organizacionog odbora savetovanja prof. dr Valentina Basarić objasnila je da se skup bavi problemima urbanih okruženja, sa akcentom na saobraćaj u urbanim sredinama, koji je specifičan.

– Pratimo savremene tendencije, a Novi Sad svakako ide u korak sa onim što se dešava u svetu. Savetovanje okuplja oko 150 učesnika različitih struktura, naučnika sa fakulteta iz okruženja, stručna domaća i inostrana javnost, ali i građanstvo koje je danas neophodan subjekat u kreiranju saobraćajnih politika – kazala je prof. dr Basarić.

Ovogodišnje savetovanje traje dva dana i završava se u petak, a cilj je da se podstaknu nova suočavanja sa savremenim izazovima i pokrenu zajedničke inicijative koje će voditi ka novoj dimenziji planiranja i bržoj afirmaciji “pametne mobilnosti” u gradovima jugoistočne Evrope. Teme savetovanja biće pre svega usmerene na primenu savremenih tehnoloških inovacija u oblasti saobraćaja.