Članovi Saveta za osobe sa posebnim potrebama na današnjoj sednici razmatrali su Informacija o radu Udruženja građana za cerebralnu i dečiju paralizu Južnobačkog okruga „Sunce“ Novi Sad, povodom „Nedelje solidarnosti“  osoba sa invaliditetom, koje imaju posledice cerebralne i dečije paralize.

Udruženje građana „Sunce“ je osnovano 2008. godine, deluje na teritoriji Južnobačkog okruga, broji 257 članova sa područja gradske zajednice Novi Sad i 89 članova iz: Vrbasa, Bečeja, Temerina, Žablja, Sremskih Karlovaca, Bača, Bačkog Petrovca, Srbobrana, Bačke Palanke i Beočina.

– Cerebralna paraliza, nije bolest nego stanje, mi nismo invalidi već osobe, imamo prava i snove baš kao i svi drugi. U našim prostorijama dnevnog boravka za odrasle sprovode se niz aktivnosti kao što su: keramička radionica, radionica ručnih radova, psihološka radionica, pravna radionica, kulinarska radionica, druženja, rad na računarima, kao i razne vrste proslava – istakla je predsednica Udruženja „Sunce“ Jelena Radović, na danas održanoj prezentaciji pred članovima Saveta o aktivnostima koje sprovodi ovo Udruženje.

Za obeležavanje „Nedelja solidarnosti“ posvećena je zadnja nedelja oktobra i ima za cilj  podsticanje i razvijanje solidarnosti među osobama s cerebralnom i dečjom paralizom kao i sa ostalim članovima zajednice.

Na ovoj sednici još jednom je ukazana potreba za personalnim asistentima kao i postojanje arhitektonskih barijera koje onemogućavaju nesmetano kretanje osoba sa invaliditetom.