Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i sekretar Skupštine grada Marko Radin primili su večeras na Petrovaradinskoj tvrđavi učesnike Konferencije “Stvaranje digitalnih lokalnih skupština”, koja se sutra i u utorak, 30. i 31. oktobra održava u Novom Sadu.29-10-17-1

Pozdravljajući goste, predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić zahvalio se učesnicima što su se odazvali pozivu.

– Dobrodošli u grad mladosti, u grad kulture, Omladinske prestonica Evrope 2019. godine i Evropske prestonice kulture 2021. godine. Ipak, Novi Sad je i centar informacionih tehnologija ne samo u Srbiji, nego i u regionu. Zato je logično da se ovakva konferencija održava u Novom Sadu. Naravno bez vas učesnika ni konferencije ne bi bilo – poručio je Jelušić.

On je dodao da je cilj konferencije da svi zajedno unapredimo parlamentarizam u Srbiji.

– Biće ovo prilika da, kroz razmenu iskustava i saznanja o primeni tehnologije, parlamentarizam pomerimo na jedan viši nivo – zaključio je predsednik gradskog parlamenta Zdravko Jelušić.

Konferenciju zajedno organizuju Grad Novi Sad, Program UN za razvoj UNDP i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC, a Biljana Ledeničan iz UNDP-a zahvalila se Gradu Novom Sadu na ideji da se konferencija održi.29-10-17-2

– Potrudili smo se da okupimo eminentne stručnjake, da predstavimo kako je voditi e-parlament na centralnom i kako na lokalnom nivou, zašto je digitalizacija bitna, šta ona donosi, koje su prednosti i nedostaci – objasnila je Ledeničan.

Tokom dvodnevne konferencije, učesnici će imati prilike da saznaju o značaju digitalizacije na lokalnom nivou, iskustvima i izazovima u uvođenju e-parlamenta, čuju međunarodna iskustva, dobiju dodatna znanja o pravnom okviru za uvođenje novih tehnologija u cilju povećanja javnosti u radu i jačanja dvosmerne komunikacije sa građanima u lokalnim zajednicama.