Svečana priredba, povodom proslave 57. rođendana Osnovne škole “Jovan Popović” održana je večeras u Svečanoj sali Gimnazije “Laza Kostić”. Na Svečanoj priredbi, prisutnima, đacima i roditeljima, kao i nastavnicima novosadske osnovne škole obratio se predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, poručujući da je govoriti na ovakvim priredbama posebna impresija.17-11-17-1

– Govoriti pred vama iz osnovne škole, mestu gde se postavljaju temelji za intelektualni razvoj pojedinca, a samim tim i društva u celini, sigurno jeste sa jedne strane izazov, a sa druge strane obaveza da ovu predivnu budućnost Grada Novog Sada ne razočaram – poručio je predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić.

On je istakao da je Novi Sad grad mladosti, kulture i sporta, a da su to prepoznali i najviši autoriteti Evrope, imenujući Novi Sad sa dve prestižne titule: Omladinskom prestonicom Evrope 2019. godine i Evropskom prestonicom kulture 2021. godine.

– Sigurno je da su ljudi koji rade u obrazovanju dali više nego ogroman doprinos svemu tome. A doprinos je u tome što mi, koji smo iz Novog Sada, sa ponosom nosimo jedan epitet “Novosađani”. Epitet koji je na celom Balkanu, a ne samo u Srbiji, prepoznat po tome što su Novosađani kulturni i tolerantni ljudi. Doprinos školstva i obrazovanja, od nivoa osnovne škole preko svih drugih nivoa obrazovanja je u tome ogroman – kazao je Jelušić, zahvalivši se prethodnim generacijama, “koje su 57 godina u školi “Jovan Popović” radili na tome tako posvećeno da možemo svi biti ponosni na taj epitet”.17-11-17-2

Pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Aleksandar Pajić, podvukao je da je temelj dobrog srednjeg obrazovanja osnovno školsko obrazovanje.

– Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na čelu sa ministrom i svim ljudima koji se trude da obrazovanom sistemu Srbije naprave jedan kvalitativan iskorak unapred, doprineće svojim podrškama osnovnim i srednjim školama i Univerzitetu u Novom Sadu, da vaš kvalitet bude još bolji i još viši – precizirao je Pajić.17-11-17-3

Vršilac dužnosti direktorke OŠ “Jovan Popović” Katarina Kovačevića podsetila je goste sa istorijatom novosadske škole. Ona je istovremeno istakla da je u školi trenutno zaposleno oko 100 ljudi, od čega 70 nastavnika, a da školu pohađa više od 850 učenika i učenica.

Svečanoj priredbi prisustvovali su i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković, član Gradskog veća za omladinu i sport Ognjen Cvjetićanin, pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković i drugi gosti.