Na današnjoj sednici Komisije za rodnu ravnopravnost razmatran je poziv Zavoda za rodnu ravnopravnost na Tribinu o nasilju prema ženama i zakonskim merama zaštite “Kroz život bez nasilja” i dogovor u vezi sa učešćem Komisije za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Novog Sada u Kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”.

Tribina pod nazivom “Kroz život bez nasilja” biće održana 5. decembra 2017. godine sa početkom u 18 časova u Velikoj sali Skupštine Grada Novog Sada u organizaciji Zavoda za ravnopravnost polova i Komisije za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada.

Tribina je deo programa “Informisanje javnosti o merama zaštite u situaciji nasilja putem medija i kampanja” i aktivnosti koje se organizuju u okviru međunarodne Kampanje “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja prema ženama”, a koja se svake godine obeležava širom sveta u periodu od 25. novembra do 10. decembra.

Posmatrajući poražavajuću statistiku koja nam govori da je u prvih šest meseci ove godine u Srbiji ubijeno 15 žena od strane partnera ili muškog člana porodice i da je od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici od juna do septembra ove godine izrečeno blizu 7.500 hitnih mera, ne možemo i ne smemo da godinu privedemo kraju, a da se ne zapitamo šta je to što moramo da uradimo kako ne bismo ponovo prebrojavali imena na spisku žena koje su ubijene u porodičnom ili partnerskom nasilju, naglašeno je na sednici.

Učesnicima Tribine obratiće se predstavnici Grada, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, porodična savetnica Milena Dujović i koordinatorka za nasilje u Policijskoj upravi Novi Sad Daliborka Vojvodić Tomović.

Komisija poziva sve zainteresovane da prisustvuju ovoj Tribini.