Crnogorsko veče kulture, sa temom “Novi Sad prijestonica kulture crnogorske dijaspore” održano je večeras u Master centru Novosadskog sajma. Prisutne goste na svečanosti pozdravio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, poručivši da su Crnogorci, radeći i živeći u Novom Sadu, doneli kulturu Crne Gore u naš grad.24-12-17-1

– Mešanje kultura jeste nešto što je Novom Sadu donelo i status Evropske prestonice kulture. Siguran sam da su Crnogorci sa svojom kulturom dali svoj doprinos tome. Zato će Novi Sad podržavati sve događaje ovakvog karaktera – poručio je predsednik novosadskog parlamenta.

On je dodao da veruje da se niko iz Novog Sada ne oseća strancem u Crnoj Gori, kao što se nijedan Crnogorac ne oseća strancem u Novom Sadu.

Crnogorskoj večeri kulture prisustvovao je državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore Zoran Janković, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, predstavnici Saveta nacionalne manjine Crne Gore i predstavnici Udruženja Crnogoraca iz ostalh gradova Srbije, a amabasador Crne Gore u Srbiji NJ.E. Branislav Mićunović istakao je da kada se Crnogorci okupljaju na ovakvim događajima u Srbiji to dobra prilika da se “pokaže i po ko zna koji put dokaže da su Crnogorci u Srbiji građani dostojnog reda”.

– To je zbilja prilika da se pokaže da Crnogorci uvažavaju svoju zemlju kao građani Srbije, a da neguju i paze svoje običaje, svoje odnose i da čuvaju i neguju svoju kulturu i svoj jezik – istakao je ambasador Mićunović.24-12-17-2

Predsednik Udruženja Crnogoraca Novog Sada Božidar Marković zahvalio se gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću na podršci Udruženju, ali i prepoznavanju značaja projekata koje Udruženje realizuje. On je objasnio da je jedan od ciljeva Udruženja da spoji mlade ljude, da se druže i razmenjuju posete.

Tokom Crnogorske večeri kulture održan je i kulturno-umetnički program, a ceo program emitovan je putem interneta u udruženja Crnogoraca širom sveta.