Nacionalni praznik Rusina, 17. januar, obeležen je večeras u Rusinskom kulturnom centru u Novom Sadu, a svečanosti je prisustvovao i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.17-01-18-1

Nacionalni praznik Rusini slave povodom 17. januara 1751. godine, kada je administrator Franc Jozef de Redl, u ime Habsburške monarhije, potpisao ugovor o naseljavanju komorske pustare Veliki Krstur i tako označio veliku i veoma značajnu prekretnicu u daljem razvoju ove nacionalne zajednice.

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić pozdravio je prisutne u ime gradonačelnika Miloša Vučevića. On je napomenuo da je 21 Rusin bio u Velikoj narodnoj Skupštini, kada je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Srbije.

– To je nešto čime se Rusini trebaju ponositi. Rusini su nesporno ostavili trag koliko su prisutni na ovim prostorima. Ostavili su trag poštenih i vrednih ljudi, koji poštuju zemlju u kojoj jesu – istakao je Jelušić.17-01-18-2

Predsednik novosadske Skupštine osvrnuo se i na dve titule koje je Novi Sad dobio, Omladinsku prestonice Evrope 2019. godine i Evropske prestonice kulture 2021. godine, podvlačeći da su i Rusini doprineli tome da ih Novi Sad dobije.

– Novi Sad je velika mešavina kultura i naroda. To je prepoznato i od evropskih autoriteta. Iskreno vam želim da očuvate svoj identitet u budućnosti, kroz ovakve i slične aktivnosti i da zajedno radimo na tome da Novi Sad bude lepši i bolji grad za sve nas – zaključio je predsednik gradskog parlamenta Zdravko Jelušić.

Na svečanosti je bila prisutna i direktorka Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina Anamarija Ranković, a u okviru večeri izveden je i kulturno-muzički program.