Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić učestvuje na dvodnevnom simpozijumu gradonačelnika i predstavnika lokalnih vlasti iz sedam zemalja jugoistočne Evrope, koji se 26. i 27. februara održava u Beču, u organizaciji Svetske Banke i njihovog Programa partnerstva. U okviru simpozijuma, predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić učestvovao je prvog dana simpozijuma na panel diskusiji “Integrisani urbanistički razvoj: lokalni ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mesta i razvoj održivog turizma”, prezentujući potenicijale Novog Sada.

– Cilj nam je da naš grad bude najbolje moguće mesto za naše građane, ali istovremeno i poželjna destinacija za vas i vaše prijatelje – poručio je učesnicima panela predsednik gradskog parlamenta Zdravko Jelušić.

On je istakao da je Novi Sad izabran za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine i Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, navodeći aktinosti koje grad kroz lokalnu politiku primenjuje kako bi odgovorio na date obaveze.

– Jedanž od najvažnijih fokusa naših aktivnosti u narednom period je priprema i realizacija događaja vezanih za kulturu i omladinsku politiku. Zapravo za budućnost Novog Sada, grada evropskih vrednosti – podvukao je Jelušić.

On je objasnio da je jedan od prioriteta grada da mladi postanu aktivni pokretači pozitivnih i inovativnih promena kroz aktivniju ulogu koja za cilj ima pre svega bolji položaj mladih. Kao jedan od najznačajnih infrastrukturnih gradskih projekata, vezanih za kulturu i mlade, Jelušić je imenovao izgradnju zgrade muzičke škole sa koncertnom dvoranom, Youth Creative Polis, ali i urbane kulturne džepove koji će bitri centri omladinskog i kulturnog razvoja. On je učesnicima panela naveo neke od najvećih kulturnih događaja koji se održavaju u Novom Sadu, a čija je prepoznatljivost daleko izvan lokalnih granica, poput Egzit festivala, Sterijinog pozorja, NOMUS-a, Festivala uličnih svirača i drugih događaja koji su sigurno doprineli dobijanju titule Kulturne prestonice Evrope.

– Novi Sad je uspešan i efikasan administrativni centar AP Vojvodine, grad sa elektronskom upravom koja podstiče i podržava razvoj društva i savremene privrede, poštujući principe održivog razvoja i zaštite životne sredine. Novi Sad je moderan univerzitetski i naučno-istraživački centar regiona i lider je u sektoru informacionih tehnologija – zaključio je Jelušić.

Dvodnevni simpozijum okupio je oko 150 predstavnika lokalnih vlada, gradonačelnika, gradskih menadžera i urbanista, finansijskih stručnjaka, ali i predstavnike civilnog sektora, kako bi razmenili iskustva i unapredili partnerstvo između gradova zemalja jugoistočne Evrope.