Novosadski polumaraton, 25. po redu, održaće se u nedelju, 25. marta, a start trke zakazan je na Trgu slobode od 11 časova. Na ovogodišnji polumaraton do sada se prijavilo više od 1.100 učesnika, a organizatori očekuju još prijavljenih na sam dan trke, posebno među srednjoškolcima i osnovcima.22-03-18-1

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada i predsednik Organizacionog odbora Novosadskog polumaratona Zdravko Jelušić na današnjoj konferenciji za novinare pozvao je Novosađane i Novosađanke da se pridruže trkačima i uzmu učešće u polumaratonskoj trci. On je apelovao na vozače, zamolivši ih za razumevanja i strpljenja zbog održavanja trke i pojedinih zatvorenih saobraćajnica tokom održavanja sportske manifestacije.

– Očekujem da Novosadski polumaraton protekne u najboljem redu, a to s jedne strane znači da se u što manjoj meri ometa saobraćaj u gradu, a sa druge strane da se ispuni ono što sport jeste – poručio je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.22-03-18-2

On je podsetio da je Novi Sad izabran za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine, kao i Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, podvlačeći da i sportske manifestacije i događaji imaju veomao važno mesto u našem gradu.

– Novi Sad doživljava svoju kulturološku renesansu i doživljavaće je u narednim godinama. Sport ima veoma značajno mesto u tom procesu – zaključio je predsednik gradskog parlamenta Zdravko Jelušić.

Promoterka ovogodišnjeg polumaratona je naša proslavljena sportiskinja i osvajačica bronzane medalje u streljaštvu na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine i pomoćnica pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Aranka Binder, koja je istakla da joj je velika čast što je deo Novosadskog polumaratona.

– Svaka manifestacija koja okuplja toliki broj ljudi je dostojna poštovanja. Nama je cilj da generacije koje dolaze usmerimo na prave vrednosti. Zahvalna sam na pozivu i ukazanom poverenju, a učesnicima polumaratona prvenstveno želim zadovoljstvo, a potom i uspeha na stazi – objasnila je trostruka učesnica olimpijskih igara Aranka Binder.22-03-18-3

Na ovogodišnji polumaraton pored domaćih trkača, prijavilo se i oko 150 stranih učesnika i učesnica iz više od 20 zemalja. Direktor Novosadskog polumaratona Milan Dolga precizirao je da je limit održavanja trke tri sata i istakako da će se deonice staze postepno otvarati za saobraćaj kako ih istrče trkači.

Pored polumartonske trke, u nedelju, 25. marta održaće se štafetni polumaraton, rekrativno trčanje na 10,548 kilometara, trčanje-šetnja sredoškolaca i starijih osnovaca, Poletarac trčanje (šetnja mališana), kao i tradicionalna puzeća trka beba na 4,195 metara.

Trasa polumaratonske trke ide od Trga slobode, Zmaj Jovinom i Dunavskom ulicom, Kejom žrtava racije, Bulevarom cara Lazara, Beogradskim kejom, Ulicom dr Sime Miloševića, Jiričekovom, Fruškogorskom, Bulevarom despota Stefana, Balzakovom ulicom, Ulicom 1.300 kaplara i Ive Andrića.