Na poziv gradonačelnika Dortmunda, grada pobratima Novog Sada, predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i šef kabineta gradonačelnika Stanko Ljubičić, zajedno sa grupom omladine, nalaze se u nemačkom gradu u kojem se odvija manifestacija “Internacionalni omladinski susret Dortbunt 2018”.06-05-18-1

Ovo je prilika da se u ovom nemačkom gradu, kroz sport i kulturu, predstave gradovi pobratimi grada Dortmunda iz celog sveta. Prethodne godine na čelu delegacije našeg grada bio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kada je zajedno sa gradonačelnikom Dortmunda Urlihom Sierauom otvorio park pod nazivom Novi Sad.

U svom obraćanju prisutnima na svečanom prijemu kod gradonačelnika Dortmunda, predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić naglasio je važnost dugogodišnjeg prijateljstva dva grada.

– To prijateljstvo je dokazano u teškim vremenima za narode Balkana, za Srbiju, a samim tim i za Grad Novi Sad. Ni jednog momenta prijateljstvo između gradova nije dovedeno u pitanje. Pomoć koja je tih godina stizala iz Dortmunda bila je ogromna, pre svega u psihološkom smislu i danas ne mogu propustiti priliku da se ne zahvalim vašoj i našoj sugrađanki Henelori Lamhe za sve što je učinila tih godina.06-05-18-2

Pravo prijateljstvo dokazano je i prilikom apliciranja za titulu Evropske prestonice kulture, kada je Dortmund svim snagama podržao aplikaciju našeg grada i ponovo dokazao da se prava prijateljstva prepoznaju u svim prilikama i vremenima. Siguran sam da delimo osećanje sa svim gostima da smo danas ovde, zajedno u Dortmundu, gradu dobrih ljudi – istakao je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.

Bila je ovo prilika i da se razgovara o potrebi upoznavanja što većeg broja privrednika, kako bi i privredna saradnja dva grada bila dignuta na što viši nivo.