Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić primio je danas u gradskom parlamentu delegaciju kineskog grada Ningboa, koju predvodi direktor Kancelarije kineskog narodnog političkog saveta Ningboa Ksie Kuanhua, i sa njima razgovarao o saradnji dva grada.22-05-18-1

Delegacija kineskog grada boravi u Novom Sadu u okviru evropske turneje, a sastanku su prisustvovali i član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević, kao i šef Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj Grada Novog Sada Goran Sečujski.

Predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić istakao je da je uvek zadovoljstvo ugostiti prijatelje iz Kine, najmnogoljudnije zemlje na svetu, te poželeo dobrodošlicu predstavnicima kineskog grada.

– Pored obrazovanja i kulture, privreda je najbolji način da se približe dve zemlje i dva naroda – poručio je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.22-05-18-2

Kako je istaknuto na sastanku, upravo je robna razmena u prethodnoj godini između kineskog grada Ningboa i Srbije iznosila 36 miliona dolara. Ningbo je, precizirano je na sastanku, jedna od najvećih svetskih luka, a Novi Sad i kineski grad od 2015. godine imaju potpisan Memorandum o razumevanju u vezi sa uspostavljanjem prijateljskih odnosa i saradnje.

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević upoznao je goste iz Kine sa privredom Novog Sada, objasnivši da se privreda u poslednjih nekoliko godina intenzivno razvija, broj privrednih subjekata povećava, a nezaposlenost smanjuje.22-05-18-3

Šef Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj Grada Novog Sada Goran Sečujski istakao je da Kancelarija aktivno promoviše Novi Sad u privlačenju investicija, kao i da koordiniše projektima koji se realizuju u našem gradu. Na sastanku je poručeno da su svim zainteresovanim investitorima iz Ningboa vrata Novog Sada uvek otvorena.

Predstavnici kineskog grada upoznali su domaćine sa privredom Ningboa, uputivši poziv da Novi Sad uzme učešće na Sajmu investicija i trgovine, koji se narednog meseca održava u ovom gradu.

Na sastanku je rečeno da kultura takođe ima velik uticaj u povezivanju dva grada, a istaknuta je i saradnja Univerziteta u Novom Sadu i Ningbou, koja je uspostavljena 2015. godine.