Članice i članovi Saveta za zaštitu životne sredine na današnjoj sednici imali su priliku da se upoznaju sa Manifestacijom „EU Zelena nedelja 2018” (EU Green Week 2018) koja je održana u Novom Sadu od 21. do 25. maja ove godine.

Prema rečima Sare Novaković, članice Saveta MZ Salajka, koja i organizuje ovu manifestaciju, EUGreenWeek2018 je najznačajnija manifestacija u ekološkom kalendaru Evropske unije, u organizaciji Direktorata za životnu sredinu Evropske unije, a pored centralnog događaja u Briselu, organizuju se i partnerski događaji, čiji se programi nakon selekcije objavljuju na sajtu EUGreenWeek2018.

Ove godine je bilo 276 ovakvih događaja iz svih zemalja članica Unije, a s obzirom da je Manifestacija otvorena i za zemlje koje nisu članice Evropske unije, Savet mesne zajednice Salajka zajedno sa udruženjem „Mileva Marić Ajnštajn“ u saradnji sa osnovnim školama „Vuk Karadžić“, „Jožef Atila“ i „Dositej Obradović“ je odlučio da organizuje partnerski događaj pod sloganom „Green now for green Novi Sad” o čemu je potpisan i partnerski ugovor.

– Zadovoljivši stroge kriterijume naš partnerski događaj se nalazi na sajtu kao jedini partnerski događaj iz Srbije – naglasila je Sara Novaković i dodala da je program namenjen deci, novosadskim osnovnoškolcima i sastoji se pored svečanog otvaranja i od dve interaktivne radionice na temu cirkularne mode i biodiverziteta i jednog kviza na temu ekologije. Programi su besplatni za sve učesnike, a kako za ovu svrhu Evropska Unija nije predvidela sredstva, program se realizuje sredstvima donatora.

Prepoznavši važnost manifestacije u kalendar događaja su je uvrstile Turistička organizacija Novog Sada, Turistička organizacija Vojvodine i Turistička organizacija Srbije.