Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, zajedno sa šefom Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj grada Novog Sada, gospodinom Goranom Sečujskim učestvuje na Forumu gradonačelnika Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (2018 China – CEEC Mayors Forum) koji se od 7. do 9. juna održava u kineskom gradu Ningbou.08-06-18-2

Forum je prilika da se i ove godine potvrdi snažna veza između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u okviru inicijative “Jedan pojas – jedan put”, a događaj se organizuje uz podršku Vlade NR Kine i grada Ningboa.

Na ovogodišnjem Forumu, predstavnici gradova u oviru inicijative 16+1 zemalja (Srbija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Estonija, Kina, Letonija, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Albanija , Hrvatska, Crna Gora, Češka Republika), razgovarali su o unapređenju saradnje u oblasti trgovine, inovacija i preduzetništva, liberalizaciji investicija i razvoju pilot zona ekonomskog razvoja, te boljem povezivanju malih i srednjih preduzeća.

Gospodin Jelušić se u okviru glavnog dana Foruma, u petak 8. juna, obratio pred nekoliko stotina predstavnika vlada, gradova, udruženja i novinara iz Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u okviru panela posvećenog liberalizaciji investicija i pilot zonama ekonomske saradnje.08-06-18-1

Naglasio je da Srbija ima dugu istoriju poslovanja u slobodnim carinskim zonama, navodeći ugovor sa Grčkom iz 1913 godine kada je Solun, ugovorno, postao najbliža Srpska luka i to je bio pionirski pokušaj takvog načina poslovanja u Evropi.

– Danas u Srbiji posluje 14 SCZ i u njima je zaposleno, prema podacima iz 2016 godine, više od 26.000 radnika. U tim zonama proizvodi se 16% od ukupnog izvoza Srbije. Slobodne carinske zone su velika šansa za manje razvijene zemlje, da unaprede svoju tehnologiju i dodatnu edukuju radnu snagu. Sada kada su predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping podigli nivo političkih odnosa Srbije i Kine na najviši nivo u istoriji, važno je da i privrednici prepoznaju svoju šansu i da se nivo ekonomski odnos značajnije unapredi. Slobnodne carinske zone su važan oslonac u tim naporima – istakao je predsednik novosadske Skupštine.

Tokom trajanja Foruma, gospodin Jelušić se susreo sa gospodinom Čen Lijem, predstavnikom Čangčuna, grada pobratima Grada Novog Sada i tom prilikom istakao važnost saradnje naša dva grada u okviru inicijative “Jedan pojas – jedan put” i izrazio nadu da će gospodin Čen ponovo poseti Novi Sad.08-06-18-3

Forum gradonačelnika predstavlja važnu komponentu četvrtog Sajma investicija i trgovine, koji se od 8. do 11. juna održava u ovom gradu, a na čijoj su svečanoj ceremoniji otvaranja 7. juna je bila prisutna I delegacija grada Novog Sad. Za vreme svih ovih događaja Predsednik Jelušić i gospodin Sečujski su imali prilike I da obiđu srpski štand na četvrtom Sajmu investicija i trgovine u Ningbou. Na ovom sajmu 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope predstavljaju svoje proizvode široke potrošnje. Na štandu Republike Srbije predstavljeno je više srpskih brendova – prehrambenih proizvoda, pića, vina, nakita i drugih proizvoda. Srdačnu dobrodošlicu predstavnicima Grada Novog Sada poželeli su privrednici iz Novog Sada, Sombora i drugih gradova, koji već nekoliko godina unazad promovišu Srbiju i Novi Sad na ovom sajmu.

Sajam investicija i trgovine u Ningbou je prilika da se kineske kompanije specijalizovane za distribuciju upoznaju sa proizvodima iz Srbije za kojima postoji interesovanje kineskih potrošača, posebno kada su u pitanju prehrambeni proizvodi i vino.