Jubilarni 25. dečiji folklorni festival “Zlata brana” svečano je danas otvoren programom i gala koncertom u Osnovnoj školi “Ljudevit Štur” u Kisaču. Festival, koji je ove godine okupio folklorna društva iz Srbije i regiona, otvorio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, ističući značaj festivala koji su usmereni na očuvanje nacionalnog identiteta, kao i kulturoloških obeležja naroda.24-06-18-1

– Slovaci su svojim dolaskom na ovo područje pre nekoliko stotina godina oplemenili Vojvodinu. Za sve te godine nisu zaboravili ko su i odakle su. I danas smo svi ponosni na tu činjenicu. Siguran sam da je svaki Slovak u Srbiji ambasador Slovačke ovde u Srbiji. Ovakvi događaji deci od malih nogu usađuju ono što je neophodno, a to je da nauče da budu to što jesu i da na jedan lep način poštuju svoju državu – kazao je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

On je dodao da su Slovaci dali svoj veliki doprinos u procesu kandidature i odabira Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture.

– Slovaci su uspeli da očuvaju svoju kulturu, a Grad Novi Sad će nastaviti da neguje sve različititosti koje Vojvodinu čine bogatijom – poručio je Jelušić.24-06-18-2

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević istakla je da joj je velika čast da prisustvuje bogatom programu tradicionalnog festivala “Zlata brana”.

– Izražavam iskreno divljenje za sve što ste postigli u proteklih 25 godina. Organizatori i učesnici festivala su svojevrsni čuvari tradicionalnih vrednosti, kulturne baštine i nacionalnih običaja na najlepši mogući način – poručila je Milošević.

Direktor Kulturnog centra “Kisač” Pavel Surovi kazao je da su u Kisaču, Vojvodni i Srbiji ponosni na činjenicu da festival dobija međunarodni karakter i da je jedinstven u celom regionu. On je istakao da je izgradnja multifunkcionalnog objekat u Kisaču, koji bi zadovoljio sve potrebe za organizovanje festivala, uvrštena u strategiju razvoja Grada Novog Sada, što je, kako je ocenio, početak pripreme projekta.24-06-18-3

– Grad je finansirao rekonstrukciju programske sale Kulturnog centra “Kisač” i zahvljaljujem se na podršci Grada Novog Sada i podršci gradonačelnika Miloša Vučevića – rekao je Surovi.

Pre umetničkog dela programa, prisutnima se obratila i ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova, a među zvanicama je bio i načelnik Južnobačkog okruga Milan Novaković.

Nakon svečanog dela, održan je i gala koncert, a gostima su se predstavila mnogobrojna dečija folklorna društva.