Dan rezervnih vojnih starešina, obeležen je danas svečanim programom u Gradskoj kući, a pored kulturnog dela programa, rezervnim vojnim starešinama, kao i drugim organizacijama uručena su priznanja i zahvalnice. Prisutne na svečanosti je pozdravio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, koji je istakao da je 2018. godina jubileja.14-09-18-1

– Pre sto godina, 15. septembra, probijen je Solunski front i znamo kolika je bila cena probijanja tog fronta i koje je uopšte žrtve Srbija podnela u Prvom svetskom ratu, izgubivši trećinu stanovnika. U tom ratu, ogromnu žrtvu podneli su civili i rezervisti. Zato dan koji rezervni vojni oficiri slave kao svoj Dan, jeste i za nas vodilja da znamo kolika je cena slobode i da bez rezervista nijedna vojska nije uspela doneti slobodu svome narodu – poručio je predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić.

On je dodao da Grad Novi Sad podržava ovakve manifestacije, jer “verujemo da će i kroz ovakve događaje mladi naraštaji saznati kolika je cena slobode”.

– Oni koji su živeli u ovom gradu pokazali su da u ratu znaju da brane slobodu, a da u miru žive složni kako bi ovaj grad bio lepše mesto za svakog ko u njemu živi – kazao je Jelušić.14-09-18-2

Predsednik Organizacije rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada Boško Pilipović istakao je da je 2018. godina posvećena stogodišnjici proboja Solunskog fronta i prisajedinjenju Vojvodine kraljevini Srbiji.

– Imamo statutarnu obavezu da negujemo tradiciju oslobodilačkih ratova, a pošto smo formirani 15. septembra 1919. godine imamo i izuzetno veliku istorijsku tradiciju. Zahvaljujući velikom razumevanju Grada Novog Sada, imamo jedan dostojanstven odnos i prijem rezervnih vojnih starešina – rekao je Pilipović.

Tokom svečanosti predsedniku Skupštine Grada Novog Sada Zravku Jelušiću uručeno je i priznanje Organizacije rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada.